امروز: ۲۲ آذر ۱۴۰۳
روزنه ای به حقوق

حضوری یا غیابی بودن رای با توجه به تغییر خواسته

دسته‌بندی نشده , نشست قضایی تاریخ انتشار: 22/03/12 بدون نظر   1362 بازدید

اندازه فونت    

صورت‌جلسه نشست قضائی

کد نشست
۱۳۹۸-۶۲۵۶

برگزار شده توسط
استان سمنان/ شهر شاهرود
تاریخ برگزاری
۱۳۹۷/۰۴/۱۷

موضوع

حضوری یا غیابی بودن رای با توجه به تغییر خواسته

پرسش

خواهان درجلسه اول رسیدگی که خوانده به جهت دفاع، صرفاً لایحه ای درخصوص موضوع خواسته تقدیم داشته و حاضر نشده است خواسته خود را تغییر می دهد؛ مجدداً وقت رسیدگی تجدید و خوانده دعوت می شود. وقت به خوانده ابلاغ قانونی می گردد؛ ولیکن خوانده در این جلسه شرکت نمی نماید و لایحه ای نیز ارسال نمی کند آیا رای حضوری است یا غیابی؟


نظر هیئت عالی

نظر به اینکه لزوم ابلاغ دادخواست و ضمائم به همراه وقت رسیدگی به خوانده مورد تاکید قانونگذار در ماده 67 ق.آ.د.م قرار گرفته و هدف از آن علاوه بر اطلاع از وقت رسیدگی، اطلاع مخاطب از موضوع خواسته دعوی و ادله ابرازی مرتبط با آن می باشد، چون با تغییر خواسته، ارکان دعوی متفاوت می گردد؛ بنابراین ابلاغ آن به خوانده ضروری و مبتنی بر رعایت اصل تناظر است، در صورتی که تغییر خواسته دعوی مطابق مقررات به خوانده ابلاغ شود و ایشان نیز در جلسه دادرسی حاضر نشده یا لایحه ای تقدیم ننموده باشد، رای اصداری غیابی تلقی شده و قابل واخواهی است؛ لیکن در کاهش یا افزایش خواسته خواهان چنین وضعیتی وجود ندارد؛ زیرا خوانده نسبت به موضوع دعوی و ادله ابرازی خواهان علم و آگاهی داشته و درنتیجه رای صادر شده حضوری محسوب می شود.


نظر اکثریت

اینکه حسب تصریح قانونی ماده 67 قانون آیین دادرسی مدنی، وقت رسیدگی همراه با دادخواست و ضمائم به خوانده می بایست ابلاغ شود، صرف اعلام وقت نمی باشد، بلکه موضوع اطلاع از مفاد دعوی است. بر این اساس نیز در آیین دادرسی کیفری نیز همین ملاک عمل قرار گرفته و متهم می بایست از مفاد شکایت و اتهام مطلع باشد. قضاوت؛ هدفش فرصت دادن و عدالت و کشف واقع و اطلاع از داده های دادگاه است؛ لذا چون با تغییر خواسته ارکان دعوی متفاوت می شود و مخاطب (خوانده) مستحضر از موضوع جدید نمی باشد، لذا رای غیابی محسوب می گردد. البته احد از موافقین این نظر، نسبت به تغییر خواسته و افزایش خواسته قائل به تفکیک شده اند؛ بطوریکه در تغییر خواسته با استدلال فوق رای غیابی است؛ لیکن در افزایش خواسته چون موضوع خواسته تغییر نمی نماید تنها میزان خواسته؛ مثلاً 5 میلیون به 10میلیون افزایش پیدا می نماید و خوانده به موضوع و اصل دعوی آگاه و مطلع می باشد و چون اصل، اطلاع خوانده از داده های دادگاه و موضوع دعوی می باشد که مطلع گردیده است رای حضوری است.


نظر اقلیت

به تصریح قانون که معیار حضوری یا غیابی بودن رای را حضور خوانده در یکی از جلسات رسیدگی یا ابلاغ واقعی و یا ارسال لایحه حسب ماده 303 قانون آیین مدنی دانسته است و به هر نحو خوانده در جلسه اول رسیدگی حضور پیدا نموده است و از طرفی قانونگذار این اجازه را به خواهان داده است که می تواند تا جلسه اول رسیدگی خواسته خود را تغییر یا افزایش دهد، لذا رای حضوری است و غیابی اعلام کردن رای تضییع حقوق خواهان است.


واژگان کلیدی
جلسه اول رسیدگی رای حضوری و غیابی افزایش خواسته تغییر خواسته
برچسب ها: , , ,
مطالب مرتبط

نظر شما

  • لطفاً از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
  • از ارسال دیدگاه های تکراری ، توهین به دیگران و ارسال متن های طولانی و اسپم خودداری نمایید.
  • از کلمات و اصطلاحاتی که محتوای نامناسب و توهین آمیز دارند در دیدگاه خود استفاده نکنید.
  • اين سايت تابع قوانين و مقررات جمهوري اسلامي ايران است.
رفتن به ابتدای صفحه