امروز: ۲۲ آذر ۱۴۰۳
روزنه ای به حقوق

خسارت تاخیر تادیه در دعوای مطالبه مهریه

نشست قضایی تاریخ انتشار: 22/03/08 بدون نظر   2181 بازدید

اندازه فونت    

صورت‌جلسه نشست قضائی

کد نشست
۱۴۰۰-۷۸۹۹

برگزار شده توسط
استان سمنان/ شهر گرمسار
تاریخ برگزاری
۱۳۹۷/۰۱/۳۰

موضوع

خسارت تاخیر تادیه در دعوای مطالبه مهریه

پرسش

خواهان دعوای مطالبه مهریه (وجه نقد) به نرخ روز و نیز خسارت تأخیر تأدیه را مطرح نموده است. آیا خواسته خسارت تأخیر تأدیه موجه است؟


نظر هیئت عالی

حکم مندرج در ماده ۵۲۲ قانون آیین دادرسی مدنی در خصوص مطالبه خسارت تأخیر تأدیه و شرایط ناظر بر آن، حکم خاصی می باشد، در حالی که مطالبه مهریه به نرخ روز دارای ضوابط و حکم خاصی است که در تبصره ذیل ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی درج شده است؛ بنابراین مطالبه دو خسارت برای دین واحد جایز نیست و باید به قدر متیقن اکتفاء نمود و زوجه صرفاً در چارچوب تبصره ذیل ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی و رأی وحدت رویه شماره 6۴۷ مورخ 28/10/78 هیأت عمومی دیوان عالی کشور حق مطالبه مهریه وجه رایج متناسب با تغییر شاخص قیمت سالانه زمان تأدیه نسبت به سال اجرای عقد که توسط بانک مرکزی تعیین می‌گردد را دارد.


نظر اتفاقی

خواهان در این دعوی ذی حق نیست زیرا هرچند که ظاهراً شرایط ماده 522 قانون آیین دادرسی مدنی در این دادخواست موجود است اما ماده 522 عام است و در مورد دینی که مهریه باشد و وجه نقد باشد حکم خاص در تبصره ماده 1082 قانون مدنی وضع شده است و با وجود حکم خاص نوبت به مراجعه به حکم عام نمی رسد.

مبنای وضع ملاحظه خسارت ناشی از کاهش ارزش پول و دین، زوجه است و لذا غیر از خسارت این ماده مبنای دیگری ندارد و مبنای ماده 522 قانون آیین دادرسی مدنی هم جبران خسارت ناشی از کاهش ارزش پول است و دعوی این خواهان در واقع مطالبه خسارت از خسارت است که جایگاه حقوقی ندارد و فرض مقنن آن است که خسارت زوج با تطبیق با شاخص نرخ تورم جبران شده است و نوبت به مطالبه خسارت جدید نمی رسد.

از نظر ادله اولیه فقهی مطالبه خسارت ناشی از دین وجه نقدی دارای شبهه است و بسیاری فقها خسارت تأخیر تأدیه را نامشروع می دانند بنابراین در این موضوع باید به حداقل و قدر متیقن اکتفا نمود و جمع دو خسارت بر وجه نقد خلاف احتیاط است. مهریه ماهیتاً دین است و مزیتی بر سایر دیون نقدی ندارد که به طلبکار مهریه این حق را بدهد که دو خسارت را مطالبه نماید.


واژگان کلیدی
مهریه خسارت تاخیرتادیه دین وجه نقد
مطالب مرتبط

نظر شما

  • لطفاً از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
  • از ارسال دیدگاه های تکراری ، توهین به دیگران و ارسال متن های طولانی و اسپم خودداری نمایید.
  • از کلمات و اصطلاحاتی که محتوای نامناسب و توهین آمیز دارند در دیدگاه خود استفاده نکنید.
  • اين سايت تابع قوانين و مقررات جمهوري اسلامي ايران است.
رفتن به ابتدای صفحه