تسری ماده 5 قانون تشدید مجازات مرتکبین اختلاس، ارتشا و کلاهبرداری نسبت به اموال غیر منقول
در رابطه با ماده 5 قانون تشدید مجازات مرتکبین اختلاس و ارتشاء و کلاهبرداری؛ اولاً؛ تفاوت این ماده و بند 6 ماده 656 تعزیرات در چیست؟ ثانیاً؛ ماده 5 قانون تشدید صرفاً شامل اموال منقول میگردد و یا اینکه اموال غیر منقول را نیز در بر میگیرد؟
اولاً؛ بند 6 ماده 656 قانون مجازات اسلامی 1375 (تعزیرات) ناظر به ارتکاب بزه سرقت از سوی اشخاصی است که اموال مسروقه در دسترس آن ها قرار دارد و لکن در ماده 5 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشا، اختلاس و کلاهبرداری مصوب 1367 اموال به مرتکب جرم “سپرده شده است”. ثانیاً؛ نظریه شماره 7/98/632 مورخ 98/10/29 اداره کل حقوقی و نظریه اقلیت محترم قضات بندر ترکمن نیز همسو با آن است.
با توجه به اینکه مقنن در ماده 5 قانون تشدید اختلاس و ارتشاء و کلاهبرداری، مصادیقی که نام برده، شامل اموال منقول میباشد؛ لذا تسری آن به اموال غیر منقول مخالف اصل تفسیر مضیق قوانین جزائی خواهد بود و تفسیر به نفع متهم اقتضاء جرم نبودن اموال غیر منقول را دارد؛ به علاوه در فقه، اختلاس نوعی ربودن است و ربایش مال غیر منقول مصداق ندارد.
با توجه به ذکر عبارت سایر اموال در ماده 5 مذکور به دنبال ذکر مصادیق منقول، میتوان نتیجه گرفت که جرم شامل اموال غیر منقول نیز خواهد شد؛ به علاوه ذکر کلمه سایر در بخش مادی جرم ناظر به اموال غیر منقول هم خواهد بود.
نظر شما