حبس بدل از جزای نقدی
وفق بند ب ماده 529 قانون آیین دادرسی کیفری، هرگاه اجرای حکم جزای نقدی میسر نگردد، به ازای هر سیصد هزار ریال (درحال حاضر هر چهارصد هزارریال) به یک روز حبس تبدیل می گردد. سوال این است که برای معرفی محکوم به زندان و بازداشت وی، آیا قاضی اجرای احکام مستقلا عمل می کند یا دادگاه باید در این خصوص دستور حبس محکوم را صادر کند؟
با عنایت به تصریح قسمت اخیر ماده 529 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 و اصلاحات و الحاقات بعدی ، حکم صادره در خصوص جزای نقدی زیر نظر دادگاه نخستین اجرا می شود، بدین ترتیب تعیین مجازاتهای جایگزین جزای نقدی ازجمله حبس، اصولاً باید طی صدور دستوری از سوی دادگاه باشد. در نتیجه، دستور بازداشت شخص محکوم به جزای نقدی به وسیله قاضی اجرای احکام دادسرای عمومی و انقلاب، فاقد وجاهت قانونی است. بند یک نظریه مشورتی شماره1561/95/7-4/7/95 اداره کل حقوقی قوه قضائیه بر این استنتاج دلالت دارد.بنابراین، نظریه اقلیت قضات محترم دادگستری لاهیجان استان گیلان مورد تایید است.
از آنجا که بازداشت و حبس، در راستای اجرای حکم است، اختیار صدور دستور بازداشت محکوم نیز با قاضی اجرای احکام کیفری است، موید این نظر هم این است که در مورد تقسیط جزای نقدی، در همین ماده صراحتا به صدور امر از سوی دادگاه اشاره شده است، لذا چنانچه درمحاسبه حبس بجای جزای نقدی نیز نیاز به امر دادگاه بود، باید اشاره می شد. مضافا به اینکه در ماده 489 همین قانون (بند ج) یکی از وظایف قاضی اجرای احکام، مواردی است که شیوهی آن در قانون مشخص شده باشد، و شیوه محاسبه حبس بجای جزای نقدی نیز صراحتا بیان شده است و نیاز به امر دادگاه ندارد.
اختیارات قاضی اجرای احکام محدود به موارد مصرح قانونی است مانند صدور قرار تامین و ..، اما تجویز بازداشت و حبس و محاسبه آن بجای جزای نقدی به لحاظ اهمیت آن، باید با دستور دادگاه انجام گیرد.
نظر شما