امروز: ۲۲ آذر ۱۴۰۳
روزنه ای به حقوق

تعیین مرجع صالح جهت رسیدگی به بزه اطفال در صورت تعدد اتهام و نبود دادگاه اطفال در حوزه قضایی

نشست قضایی تاریخ انتشار: 21/06/26 بدون نظر   647 بازدید

اندازه فونت    

کد نشست

۱۳۹۹-۷۱۷۵

برگزار شده توسط
استان بوشهر/ شهر جم
تاریخ برگزاری
۱۳۹۸/۰۲/۲۲

موضوع

تعیین مرجع صالح جهت رسیدگی به بزه اطفال در صورت تعدد اتهام و نبود دادگاه اطفال در حوزه قضایی

پرسش

در صورتی که شخص ۱۴ ساله (صغیر) مرتکب تفخیذ و آدم‌ربایی گردد، در صورت نبود دادگاه اطفال در حوزه قضایی، مرجع صالح جهت انجام تحقیقات مقدماتی و رسیدگی به اتهام ایشان چه مرجعی می باشد؟


نظر هیئت عالی

نظریه اکثریت قضات محترم دادگستری شهرستان جم موجه و مورد تأیید است. ضمناً نظریه مشورتی شماره 1696/95/7 مورخ 95/7/19 اداره کل حقوقی بشرح زیر مؤید این استنتاج است : (طبق ماده 146 قانون مجازات اسلامی 1392، افراد نابالغ مسئولیت کیفری ندارند و درباره آنان، اقدامات تأمینی و تربیتی اعمال می شود و با توجه به صراحت ماده 304 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 و تبصره 1 آن، به کلیه جرایم اطفال (کسانی که به حد بلوغ شرعی نرسیده اند) در دادگاه اطفال و نوجوانان رسیدگی می شود؛ ( اعم از اینکه جرم آنان از جرایم مشمول صلاحیت دادگاه کیفری یک باشد یا دادگاه کیفری 2 ) ؛ بنابراین در فرض سؤال نیز به اتهام آدم ربایی یا لواط پسر 12 ساله، در دادگاه اطفال و نوجوانان رسیدگی می شود و قید عبارت دادگاه کیفری یک ویژه رسیدگی به جرایم نوجوانان، بدون اشاره به اطفال در ماده 315 قانون مذکور، خود مؤید این موضوع است.)


نظر اکثریت

با عنایت به تبصره 1 ماده 285 قانون آیین دادرسی کیفری، که تحقیقات مقدماتی تمام جرایم افراد زیر پانزده سال را بطور مستقیم در صلاحیت دادگاه اطفال و نوجوانان دانسته است و تبصره ماده ۲۹۸ قانون فوق نیز، مقرر داشته است که در صورت عدم تشکیل دادگاه اطفال و نوجوانان، کلیه جرائم اطفال و نوجوانان در دادگاه کیفری دو رسیدگی می شود. (به غیر از جرایم مشمول ماده ۳۱۵ قانون آیین دادرسی کیفری.) و با عنایت به اینکه ماده ۳۱۵ قانون مذکور فقط ناظر به افراد بالغ زیر ۱۸ سال می باشد. لذا راجع به اطفال تصریحی نداشته، لذا رسیدگی به کلیه اتهامات اطفال در صورت نبود دادگاه اطفال و نوجوانان با دادگاه کیفری دو می باشد و تبصره یک ماده ۳۱۴ نیز فقط راجع به نوجوانان بوده و در مقام تعیین صلاحیت برای اطفال نبوده است.


نظر اقلیت

با توجه به تبصره 1 ماده ۳۱۴ قانون آیین دادرسی کیفری، که مقرر داشته است که هرگاه شخص متهم به ارتکاب جرایم متعدد باشد که رسیدگی به بعضی از آنها در صلاحیت دادگاه کیفری یک و رسیدگی به بعضی در صلاحیت دادگاه کیفری دو یا اطفال و نوجوانان است، به تمام جرائم وی در دادگاه کیفری یک رسیدگی می شود. لذا با توجه به اینکه رسیدگی به جرم آدم ربایی (ماده ۳۰۲ قانون آیین دادرسی کیفری) در صلاحیت دادگاه کیفری یک می باشد و تحقیقات مقدماتی جرایم اطفال به طور مستقیم در دادگاه به عمل می آید؛ لذا به تمامی جرائم ایشان می بایست در دادگاه کیفری یک رسیدگی شود.

برچسب ها: , ,
مطالب مرتبط

نظر شما

  • لطفاً از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
  • از ارسال دیدگاه های تکراری ، توهین به دیگران و ارسال متن های طولانی و اسپم خودداری نمایید.
  • از کلمات و اصطلاحاتی که محتوای نامناسب و توهین آمیز دارند در دیدگاه خود استفاده نکنید.
  • اين سايت تابع قوانين و مقررات جمهوري اسلامي ايران است.
رفتن به ابتدای صفحه