امروز: ۲۲ آذر ۱۴۰۳
روزنه ای به حقوق

شهادت کذب نزد قضات دادسرا

نشست قضایی تاریخ انتشار: 21/06/16 بدون نظر   3417 بازدید

اندازه فونت    
۱۳۹۸-۵۶۸۳

برگزار شده توسط
استان فارس/ شهر فیروزآباد
تاریخ برگزاری
۱۳۹۶/۰۱/۲۲

موضوع

شهادت کذب نزد قضات دادسرا

پرسش

آیا شهادت دروغ در نزد قضات دادسرا، جرم و قابل مجازات هست یا خیر؟


نظر هیئت عالی

قانونگذار شهادت کذب را با قید اینکه “در دادگاه” باشد قابل مجازات دانسته است، لذا توسعه عنوان مجرمانه به موضوعی که قانونگذار آن را جرم ندانسته برخلاف اصل برائت است. نظریه شماره 7/7629- مورخ 1383/10/14 نیز موید این استدلال است.


نظر اکثریت

با توجه به صراحت ماده 650 از قانون مجازات اسلامی مصوب 1375 که شهادت کذب را منوط به شهادت در دادگاه نموده است و منظور از دادگاه به معنای اعم آن یعنی مرجع رسیدگی به تظلمات می باشد که هم شامل دادسرا و هم شامل دادگاه می باشد؛ وقتی دادسرا وظیفه اخذ شهادت شهود را بر مبنای قانون دارد و می بایست شرایط شاهد در ماده 177 از قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 را احراز کند، قطعا شهادت کذب در این مرحله نیز مشمول ماده 650 از قانون مجازات اسلامی مصوب 1375 می گردد. مضافاً اینکه در زمان جرم انگاری شهادت کذب در سال 1375، دادسرا در سیستم قضایی ایران وجود نداشته است و عدم اشاره به دادسرا می تواند ناشی از عدم وجود دادسرا در ان مقطع زمانی باشد. همچنین با توجه به اینکه دادسرا هم قسمتی از سیستم عدالت کیفری است لازم است که از جرایم علیه عدالت کیفری از جمله شهادت کذب در دادسرا حمایت کیفری شود تا این نهاد تحقیقاتی بتواند با قاطعیت بیشتری وظایف محوله را به انجام برساند.


نظر اقلیت

تفسیر مضیق قوانین جزایی ایجاب می کند که قلمرو ماده 650 قانون مجازات اسلامی مصوب سال 1375 را محدود به آنچه موضوع حکم قرار گرفته است بدانیم و شامل شهادت در مرحله تحقیقات مقدماتی و نزد قضات دادسرا نمی شود.

مطالب مرتبط

نظر شما

  • لطفاً از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
  • از ارسال دیدگاه های تکراری ، توهین به دیگران و ارسال متن های طولانی و اسپم خودداری نمایید.
  • از کلمات و اصطلاحاتی که محتوای نامناسب و توهین آمیز دارند در دیدگاه خود استفاده نکنید.
  • اين سايت تابع قوانين و مقررات جمهوري اسلامي ايران است.
رفتن به ابتدای صفحه