تکلیف دادگاه در اجرای رای داوری دارای ایراد و اشکال اساسی
محکومله رأی داوری از دادگاه تقاضای اجراییه نموده است دادگاه در هنگام صدور اجراییه متوجه میشود رأی داوری دارای اشکال اساسی است؛ آیا دادگاه میتواند بدون دادخواست ابطال رأی داور از سوی طرفین رأساً به موضوع ورود نماید و رأی داور را ابطال نماید؟
در صورتی که رأی داوری واجد شرایط و اشکالات اساسی مندرج در مواد 489 و 496 ق.آ.د.م یا مواردی از جمله خلاف اخلاق حسنه و نظم عمومی باشد، باطل و قابلیت اجرائی نخواهد داشت؛ لیکن دادگاه مجری رأی داوری رأساً حق ورود به ماهیت و توقف عملیات اجرائی را ندارد؛ بلکه با تقدیم دادخواست و تقاضای ابطال رأی داور از سوی هر یک از طرفین یا قائممقام قانونی آنان امکانپذیر است. ضمناً نظریه مشورتی شماره 3167/7 – 30/5/89 و 3749/7 – 18/6/87 اداره کل حقوقی قوه قضائیه مؤید این دیدگاه میباشد.
درخواست ابطال رأی داور از حقوق طرفین است و دادگاه تکلیفی در این خصوص ندارد؛ حتی در صورتی که خلاف بین هم باشد مشمول مقررات ماده 477 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ۱۳۹۲ نمیشود، مگر اینکه رأی داوری را دادگاه تائید کرده باشد.
چنانچه رأی از نظر دادگاه خلاف قواعد آمره و اخلاق حسنه باشد، میتواند از اجرای آن خودداری نماید و نیازی به درخواست بطلان نیست و درخواست اجرای محکومله رد میشود.
نظر شما