امروز: ۲۲ آذر ۱۴۰۳
روزنه ای به حقوق

قصور پزشکی منتهی به فوت یا جرح

دسته‌بندی نشده , نشست قضایی تاریخ انتشار: 22/03/14 بدون نظر   431 بازدید

اندازه فونت    

صورت‌جلسه نشست قضائی

کد نشست
۱۴۰۰-۸۱۷۱

برگزار شده توسط
استان زنجان/ شهر قیدار
تاریخ برگزاری
۱۳۹۸/۰۵/۰۱

موضوع

قصور پزشکی منتهی به فوت یا جرح

پرسش

شخصی جهت انجام زایمان به بیمارستان مراجعه کرده و اصرار به انجام عمل سزارین جهت به دنیا آوردن نوزاد نموده اما عوامل بیمارستان از اجابت درخواست وی امتناع و نوزاد وی را به صورت طبیعی به دنیا می آورند که حین زایمان، نوزاد دچار صدمه شده و فلج می شود. پزشکی قانونی در مقام تعیین علت بروز آسیب و میزان تقصیر هریک از مقصرین، ماما را به میزان 3.5 درصد، پرستار 1.5 درصد و پزشک متخصص زنان را به میزان 10 درصد مقصر دانسته و در خصوص 85 درصد باقی مانده نیز به علت خطرات معمول زایمان طبیعی، کسی را مقصر ندانسته است. 1. آیا استعلام از پزشکی قانونی در خصوص تعیین مقصر حادثه صحیح بوده است یا الزاما می بایست از نظام پزشکی استعلام شود؟ 2. نحوه تقسیم مسئولیت بین مقصرین با توجه به ماده 533 قانون مجازات اسلامی 1392 چگونه خواهد بود؟


نظر هیئت عالی

نظریه اداره حقوقی قوه قضائیه به شماره 826- 8/7/98 در خصوص قسمت اول سوال بشرح بین الهلالین ( الف- اولا، هر چند مطابق بند (ز) ماده 3 قانون تشکیل سازمان نظام پزشکی، یکی از وظایف سازمان مذکور اظهار نظر کارشناسی در مورد جرایم پزشکی است که به موجب تبصره 3 ماده 35 این قانون هیات های بدوی انتظامی پزشکی شهرستان ها مرجع صالح به اعلام نظر کارشناسی است و نیز طبق تبصره 5 ماده مذکور، مراجع قضایی می توانند در صورت لزوم نظریه هیات تجدید نظر یا هیات عالی انتظامی پزشکی را اخذ نمایند، اما نظریه کارشناسی مراجع مذکور بر اساس تبصره 1 ماده 41 این قانون مشورتی می باشد. و چنانچه بر خلاف ماده 166 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 با اوضاع و احوال محقق و معلوم مطابقت نداشته باشد، قابل رد است. در هر حال نظریه کارشناسی هیات های فوق الذکر برای مراجع قضایی جنبه طریقیت دارد و نه موضوعیت و لذا مرجع قضایی ذی ربط می تواند موضوع را جهت کارشناسی به کارشناسان دیگر( در فرض استعلام،پزشکی قانونی) ارجاع نماید. ب- مقررات بند (ز) ماده 3 قانون فوق الذکر منصرف از تعیین نوع صدمات و میزان دیه متعلقه ( به بیمار و …) است زیرا با عنایت به اختیارات مذکور در قسمت دوم تبصره 3 ماده 3 قانون مارالذکر، صلاحیت هیات های انتظامی پزشکی صرفا اعلام نظر کارشناسی و تخصصی در خصوص تخلفات غیر صنفی و غیر حرفه ای و جرایم شاغلین به حرف پزشکی و وابسته پزشکی در موارد ارجاع مراجع قضایی است.) نسبت به بخش دوم سوال با توجه به نظریه همکاران در اجتماع عرضی اسباب تمامی اسباب فارغ از میزان درصد قصور یا تقصیر اعلام شده بطور مساوی ضامن هستند.


نظر اکثریت

1. به نظر می رسد با توجه به مقررات قانونی از جمله مواد 3 و 15 قانون سازمان نظام پزشکی، محاکم الزام به استعلام از نظام پزشکی دارند اما با توجه به پیشینه و اعتبار پاسخ های دو مرجع، می توان پس از اخذ نظریه از نظام پزشکی در مرحله اول، در صورت اعتراض هریک از طرفین، از طریق پزشکی قانونی ادامه مراحل رسیدگی را پیگیری و استعلام نمود. 2. با توجه به صراحت ماده قانونی مذکور، در اجتماع عرضی اسباب، تمامی اسباب فارغ از میزان درصد قصور یا تقصیر اعلام شده به طور مساوی ضامن هستند.


نظر اقلیت

1. با توجه به تصریح قانون نظام پزشکی، امکان استعلام از پزشکی قانونی در خصوص میزان تقصیر یا قصور وجود ندارد و الزاما تنها مرجع صالح برای استعلام، نظام پزشکی است. 2.با توجه به صراحت ماده قانونی مذکور، در اجتماع عرضی اسباب، تمامی اسباب فارغ از میزان درصد قصور یا تقصیر اعلام شده به طور مساوی ضامن هستند.


واژگان کلیدی
قصور بزشکی مسئولیت پزشک نظام پزشکی
برچسب ها: , ,
مطالب مرتبط

نظر شما

  • لطفاً از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
  • از ارسال دیدگاه های تکراری ، توهین به دیگران و ارسال متن های طولانی و اسپم خودداری نمایید.
  • از کلمات و اصطلاحاتی که محتوای نامناسب و توهین آمیز دارند در دیدگاه خود استفاده نکنید.
  • اين سايت تابع قوانين و مقررات جمهوري اسلامي ايران است.
رفتن به ابتدای صفحه