ظهر نویسی چک پس از لازم الاجرا شدن مقرره ماده 21 مکرر قانون اصلاحی چک
چنانچه پس از لازم الاجرا شدن مقرره ماده 21 مکرر قانون اصلاحی چک، چک بدون ثبت در سامانه و صرفاً با ظهر نویسی منتقل گردد آیا دارنده می تواند علیه ظهر نویس مطابق مقررات قانون تجارت طرح دعوی نماید؟ و چنانچه چک با ثبت در سامانه و مطابق مقررات ماده 21 مکرر منتقل گردد آیا انتقال دهنده چک همان مسئولیت ظهر نویس را دارد ؟
نظریه اکثریت قضات محترم دادگستری شهرستان کاشمر استان خراسان رضوی با تغییر عبارت ” در قانون اصلاحی چک اشاره ای به نسخ مقررات قانون تجارت نشده است ” در سطر اول به عبارت ” قانون اصلاحی قانون صدور چک، در مقام تغییر مقررات قانون تجارت نبوده است ” مورد تأیید است.
عقیده اکثریت همکاران بر اینست که در قانون اصلاحی چک اشاره ای به نسخ مقررات قانون تجارت نشده و به نظر قانون اصلاحی چک ناسخ قانون تجارت نمی باشد لذا با لازم الاجرا شدن مقرره ماده 21 مکرر قانون اصلاحی چک در هر حال دارنده می تواند با استناد به مقررات قانون تجارت علیه ظهر نویس طرح دعوا نماید.و مسئولیت شخصی که چک را با ثبت در سامانه به شخص دیگری منتقل نموده همان مسئولیت ظهر نویس در قانون تجارت می باشد و عبارت (…جایگزین پشت نویسی …) در تبصره یک ماده مذکور نیز به همین معنا می باشد.
با لازم الاجرا شدن قانون اصلاحی چک، مقررات قانون تجارت تا جایی که با هم در تعارض می باشند نسخ ضمنی شده و ضرورتی جهت اشاره صریح قانونگذار نمی باشد و با توجه به اینکه قانونگذار نظر بر این داشته که چک صرقا یک سند بانکی باشد نه تجاری لذا در صورت عدم انتقال در سامانه دعوی دارنده قابلیت استماع نداشته و عبارت ( …جایگزین پشت نویسی…) در تبصره یک ماده مذکورحاکی از اینست که انتقال دهندگان در سامانه ظهر نویس محسوب نمی شوند و مسئولیتی از این جهت ندارند که علت آن و هدف اصلی قانونگذار نیز جلوگیری از پولشویی می باشد.
نظر شما