اعمال مجازات دو تا پنج سال حبس مندرج در ماده 614 قانون مجازات اسلامی در پرونده هایی با موضوع ایجاد اخلال در نظم و صیانت و امنیت جامعه یا بیم تجری مرتکب یا دیگران
آیا اعمال مجازات دو تا پنج سال حبس مندرج در ماده 614 قانون مجازات اسلامی در پرونده های مرتبط منوط به این است که موضوع ایجاد اخلال در نظم و صیانت و امنیت جامعه یا بیم تجری مرتکب یا دیگران از سوی دادسرا تحقیق شود و علاوه بر آن این موارد نیز در مرحله تفهیم اتهام و اخذ آخرین دفاع به متهم تفهیم گردد ؟ یا اینکه نیازی به چنین تحقیقات و نیز تفهیم نبوده و صرف درج ماده 614 در قرار جلب به دادرسی کافی به مقصود خواهد بود؟
تشخیص موضوع بر عهده دادگاه رسیدگی کننده می باشد چنانچه موضوع ماده 614 قانون مجازات اسلامی مصوب سال 75 با لحاظ محتویات پرونده احراز گردد کافی برای صدور حکم است.
با توجه به اینکه در تفهیم اتهام به متهم باید نوع رفتار مجرمانه و آثار ناشی از آن به وی تفهیم شود لذا ضرورت دارد موضوع ایجاد اخلال در نظم و صیانت از امنیت جامعه یا بیم تجری مرتکب یا دیگران از سوی مقام تحقیق به متهم تفهیم و به ایشان هم فرصت دفاع داده شود تا در قبال اتهام انتسابی از خود رفع اتهام نماید و عدم تفهیم این موضوع به مفهوم سلب حق دفاع متهم است.
البته چنانچه محتویات پرونده و مفاد گزارش مرجع انتظامی بطور شفاف گویای اخلال در نظم و صیانت از امنیت جامعه باشد یا وجود سوابق کیفری متعدد برای متهم و وضعیت اخلاقی و اجتماعی سوء وی دلالت بر بیم تجری ایشان گردد نیازی به انجام تحقیقات دیگر نبوده و صرفاً دلالت محتویات پرونده به این موارد کافی برای تفهیم اتهام بزه موضوع ماده 614 قانون مجازات اسلامی خواهد بود و الا چنانچه ادله در این مورد مشکوک باشد و دلیل از قوت اثباتی برخوردار نباشد انجام تحقیقات تکمیلی در این مورد معنی ندارد.
دادسرا تکلیفی در انجام تحقیقات در احراز بزه موضوع ماده 614 قانون مجازات اسلامی ندارد و ضرورتی هم به تفهیم اتهام نیست لکن در قرار جلب به دادرسی و کیفرخواست صادره باید به ماده 614 مذکور اشاره شود.
نظر شما