امروز: ۲۲ آذر ۱۴۰۳
روزنه ای به حقوق

جنبه کیفری ترک انفاق در زمان استفاده زوجه از حق حبس

دسته‌بندی نشده , نشست قضایی تاریخ انتشار: 22/03/10 بدون نظر   1765 بازدید

اندازه فونت    

صورت‌جلسه نشست قضائی

کد نشست
۱۳۹۸-۶۴۷۲

برگزار شده توسط
استان فارس/ شهر شیراز
تاریخ برگزاری
۱۳۹۷/۰۵/۰۳

موضوع

جنبه کیفری ترک انفاق در زمان استفاده زوجه از حق حبس

پرسش

زوجه ای از همسر خود به اتهام ترک انفاق شکایت کیفری نموده است. زوجه به ادعای استفاده از حق حبس مقرر در ماده 1085 قانون مدنی هنوز تمکین خاص ننموده است. با توجه به تبصره ماده 53 قانون حمایت خانواده مصوب 1391:

1- آیا شکایت زوجه در صورت عدم تمکین خاص به دلیل استفاده از حق حبس یا مهیا نبودن شرایط تمکین (از قبیل ترک منزل توسط زوج یا عدم درخواست تمکین از ناحیه زوج) دارای وصف کیفری می باشد یا خیر؟

2- با توجه به تبصره ماده 53 قانون حمایت خانواده مصوب 1391، آیا رأی وحدت رویه شماره 633-14/2/1387 نسخ شده است یا اعتبار آن به قوت خود باقی است؟

3- چنانچه علیرغم وقوع عقد مراسم عروسی هنوز برگزار نشده باشد، آیا صدور قرار منع تعقیب (بدون وارد شدن در ماهیت دعوی و انجام تحقیقات در خصوص علت عدم تمکین) با این عقیده که با توجه به عدم برگزاری مراسم عروسی تمکین خاص صورت نگرفته است، صحیح است؟ به عبارتی آیا چنین زوجه ای می تواند به استناد استفاده از حق حبس شکایت کیفری مطرح نماید؟


نظر هیئت عالی

امتناع از پرداخت نفقه زوجه ای که به موجب قانون مجاز به عدم تمکین است به تصریح تبصره ماده 53 قانون حمایت خانواده مستوجب تعقیب کیفری می باشد؛ نتیجتاً رای وحدت رویه شماره 633 به موجب قانون بی اثر گردیده؛ لهذا نظریه اکثریت همکاران متکی به استدلال و مقرون به واقع است.


نظر اکثریت

حسب تبصره 3 ماده 53 قانون حمایت خانواده، از تأسیسات جدید قانون حمایت خانواده، حمایت کیفری از زوجه ای می باشد که عدم تمکین وی با مجوز قانون بوده است.

بنابراین، در مواردی که نشوز زوجه و عدم تمکین وی مستند به قانون باشد (مانند مواردی که در عقد نامه اختیار تعیین محل سکنی به زوجه داده شده است یا مواردی که به علت خوف ضرر بدنی یا مالی یا شرافتی، زوجه مسکن جداگانه تهیه نموده باشد و یا اینکه زوجه از حق حبس مقرر در ماده 1085 استفاده نماید) از حمایت کیفری برخوردار می باشد. بنابراین با توجه به اینکه تبصره ماده 53 قانون حمایت خانواده مؤخر التصویب می باشد و رأی وحدت رویه موصوف در زمان حاکمیت ماده 642 بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی و با توجه به مدلول این ماده صادر شده بوده است و ماده موصوف با تصویب قانون حمایت خانواده مصوب 1391 نسخ شده است و مفاد این رأی وحدت رویه در تضاد با تبصره ماده 53 قانون حمایت خانواده می باشد؛

لذا نسخ ضمنی شده است. در خصوص سؤال سوم با توجه به اینکه انجام برگزاری مراسم عروسی موضوعیت ندارد و به موجب ماده 1102 قانون مدنی به محض وقوع عقد نکاح، حقوق و تکالیف زوجین در مقابل یکدیگر برقرار می شود؛ بنابراین در فرض سؤال زوجه نیز می تواند از حقوق مقرر در ماده 1085 قانون مدنی استفاده نموده و از حمایت کیفری نیز برخوردار گردد؛ لذا لازم است که وارد ماهیت دعوی شده و در خصوص علت عدم تمکین از زوجه تحقیق و چنانچه عدم تمکین وی مستند به قانون باشد تعقیب کیفری ادامه یابد.


نظر اقلیت

با توجه به اینکه در عرف خانوادگی مرسوم نمی باشد که تا قبل از برگزاری مراسم عروسی، زوجین زناشویی نمایند و عرف این عمل را مذموم می پندارد؛ بنابراین چنانچه زوجه قبل از برگزاری مراسم عروسی تمکین خاص ننماید بزه ترک انفاق کیفری محقق نمی شود.


واژگان کلیدی
زوجه نفقه تمکین خاص حق حبس
مستندات
رویه‌ای
*
مطالب مرتبط

نظر شما

  • لطفاً از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
  • از ارسال دیدگاه های تکراری ، توهین به دیگران و ارسال متن های طولانی و اسپم خودداری نمایید.
  • از کلمات و اصطلاحاتی که محتوای نامناسب و توهین آمیز دارند در دیدگاه خود استفاده نکنید.
  • اين سايت تابع قوانين و مقررات جمهوري اسلامي ايران است.
رفتن به ابتدای صفحه