امروز: ۲۲ آذر ۱۴۰۳
روزنه ای به حقوق

مرجع صالح رسیدگی به جرم ترک نفقه در دوران نامزدی

دسته‌بندی نشده , نشست قضایی تاریخ انتشار: 22/03/10 بدون نظر   942 بازدید

اندازه فونت    

صورت‌جلسه نشست قضائی

کد نشست
۱۳۹۸-۶۳۷۸

برگزار شده توسط
استان قزوین/ شهر آوج
تاریخ برگزاری
۱۳۹۸/۰۳/۲۴

موضوع

مرجع صالح رسیدگی به جرم ترک نفقه در دوران نامزدی

پرسش

در صورتی که زوج در دوران نامزدی نفقه همسرش را پرداخت نکند مرجع صالح جهت رسیدگی به موضوع دادگاه محل اقامت زوجه و یا زوج می باشد؟


نظر هیئت عالی

دوران نامزدی بدون جاری شدن صیغه عقد دائم، علقه زوجیت ایجاد نمی کند؛ لیکن اگر با انعقاد عقد نکاح دائم دوران نامزدی شروع شود، ولی رابطه زناشویی وجود نداشته باشد، بنا به تصریح ماده 1106 قانون مدنی نفقه زوجه بر عهده شوهر است و ضمانت اجرای ترک نفقه در ماده 53 قانون حمایت خانواده پیش بینی شده است و در دوران نامزدی (با وجود عقد نکاح و عدم تشکیل زندگی مشترک در منزل واحد)، اصل بر آن است که اقامت زوج محل زندگی مشترک می باشد و مرجع صالح رسیدگی به شکایت ترک انفاق، حوزه قضایی محل اقامت زوج است.


نظر اکثریت

مرجع قضایی محل اقامت زوجه، مرجع صالح جهت رسیدگی به پرونده ترک انفاق در دوران نامزدی می باشد. مبانی استدلال:

الف- در جرم ترک انفاق مقنن عدم پرداخت نفقه را جرم انگاری نموده است و محل تکلیف به پرداخت نفقه در فرض عدم زندگی مشترک طرفین عقد نکاح در محل واحد و دوران نامزدی، محل زندگی زوجه می باشد؛ چرا که با توجه به سکونت زوجه در محلی جدا از همسرش، زوج مکلف به پرداخت نفقه در محل سکونت زوجه می باشد. به عبارت دیگر رکن مادی جرم ترک انفاق در دوران نامزدی در محل سکونت زوجه به وقوع می پیوندد.

ب- حسب ماده 310 قانون آیین دادرسی کیفری مبنای صلاحیت محلی عنصر مادی جرم می باشد؛ چرا که عنصر قانونی جرم متن ماده قانونی و عنصر روانی محتوای فکر مرتکب است که در قالب رفتار او متجلی می گردد؛ بنابراین محل تجلی اندیشه مرتکب و بروز رفتار مجرمانه محل تحقق جرم محسوب می شود که عنصر مادی موضوع شکایت در شهر محل سکونت زوجه به وقوع می پیوندد.


نظر اقلیت

اصل بر آن است که محل اقامت زوج مرجع قضایی صالح جهت رسیدگی به شکایت ترک انفاق می باشد؛ مگر آنکه زوجه رضایت شوهر برای جدا بودن اقامتگاه را ثابت نماید. مبانی استدلال: با توجه به صراحت ماده 1105 قانون مدنی، ریاست خانواده از خصایص شوهر است و نیز حسب ماده 1005 قانون مدنی اقامتگاه زن شوهردار محل اقامت شوهر است و زوجه باید دلیل بیاورد تا با اجازه همسرش در محلی غیر از اقامتگاه وی سکونت دارد؛ لذا اصل بر این است که در دوران نامزدی محل اقامت زوج محل اقامت طرفین تلقی می گردد.


واژگان کلیدی
ترک انفاق نامزدی محل وقوع جرم
مطالب مرتبط

نظر شما

  • لطفاً از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
  • از ارسال دیدگاه های تکراری ، توهین به دیگران و ارسال متن های طولانی و اسپم خودداری نمایید.
  • از کلمات و اصطلاحاتی که محتوای نامناسب و توهین آمیز دارند در دیدگاه خود استفاده نکنید.
  • اين سايت تابع قوانين و مقررات جمهوري اسلامي ايران است.
رفتن به ابتدای صفحه