تحت نظر قرار دادن افراد نوجوان ( 15 تا 18 ساله ) دستگیر شده به واسطه ارتکاب بزه
در خصوص جرایم ارتکابی از سوی افراد 15 تا 18 سال (نوجوان) آیا برابر قانون می توان نامبردگان را در وقت کشیک، تحت نظر قرار داد ؟ درصورت مثبت بودن پاسخ، آیا محل نگهداری، کانون اصلاح و تربیت است؟
سیاق تبصره 2 ماده 285 قانون آیین دادرسی دلالت بر اعزام فوری نوجوان و تحویل او به مرجع قضایی دارد و با توجه به اصول آیین دادرسی، مقام قضایی بعد از تفهیم اتهام مبادرت به صدور قرار تأمین مقتضی نماید. لذا امکان تحت نظر قرار گرفتن نوجوان منتفی است، بنابراین نظریه اقلیت که مبین افتراقی بودن دادرسی اطفال و نوجوانان می باشد صحیح اعلام می شود.
با توجه به ظرفیت قانونی امکان تحت نظر قراردادن متهم وجود دارد . مراد از تبصره 2 از ماده 285 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 عدم امکان تحت نظر قراردادن نیست و از مفاد آن برداشت می شود که متهم پس از دستگیری، بدون فوت وقت تحویل مرجع قضایی شود و قاضی حسب دستور شفاهی و یا کتبی خود می تواند با اختیار حادث در مورد جرم مشهود متهم را تحت نظر قرار دهد و هرگز از سوی قانونگذار منع نشده است و محل نگهداری وی نیز کانون اصلاح و تربیت است.
با توجه به صراحت تبصره 2 ماده 285 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 نمی توان تحت نظر قرارداد و فوراً باید به دادسرا اعزام و مراتب تحقیق انجام و در صورت وجود ادله قرار تامین کیفری صادر گردد. فی الواقع هدف قانونگذار ایجاد تفاوت بین بزهکاران بزرگسال و نوجوان است که نسبت به بزه نوجوان به قید فوریت رسیدگی و تعیین تکلیف شود.
نظر شما