اجاره به شرط تملیک و آثار آن
شخصی امتیاز خط تلفن همراه خویش را با تنظیم اجاره نامهای به مبلغ یک میلیون و یکصد هزار تومان به دیگری واگذار کرده است و ضمن قرارداد، مقرر گشته که وجه موصوف به نحو تقسیط به مدت یازده ماه به قرار هر ماه یکصد هزار تومان به موجر پرداخت شود و پس از استهلاک آخرین قسط، امتیاز تلفن به صورت رسمی به مستأجر تملیک شود؛ با توجه به مقدمات فوق:الف: عنوان حقوقی قرارداد فوق چیست؟ب: چنانچه موجر در اثنای کار و قبل از پرداخت آخرین قسط، بنا به دلایلی، امتیاز خط تلفن فوق را بدون اذن مستأجر به غیر واگـذار کند، آیا عمـل ارتکابـی نامبـرده وصـف مجرمانـه دارد؟ درصورت مثبـت بودن پاسخ، عملکـرد وی با کدام عنـوان جزایی مطابق است؟
نشست قضایی (1) مدنی: ماهیت حقوقی رابطه فیمابین ناشی از قرارداد و دارای قالب اجاره به شرط تملیک است. با توجه به اینکه تحقق شرط در آینده مؤثر است و ممکن است تأخیر در پرداخت اقساط اجاره سبب انحلال رابطه حقوقی گردد لذا عقد معلق است. با این حال به نظر میرسد در مدت اجاره و مادام که رابطهی حقوقی و قراردادی طرفین انحلال نیافته باشد، امتیاز تلفن همراه متعلق حق مستأجر است و انجام معامله نسبت به آن نوعی معامله معارض تلقی میشود.
با التفات به صراحت ماده یک آییننامه شورای پول و اعتبار مصوب 26/8/1361 مبنی بر اینکه «از لحاظ این آییننامه اجاره به شرط تملیک عقد اجارهیی است که در آن شرط شده باشد مستأجره در پایان مدت اجاره عین مستأجره را (در صورت عمل به شرایط مندرج درقرارداد) مالک گردد» و نیز مـاده 13 آیـیننامه دایر بر اینکه «بانکها موظفند در قرارداد شرط کنند که در پایان مدت اجاره و پس از پرداخت آخرین قسط مالالاجاره و یا پس از پرداخت و تسویه کامل باقیمانده مالالاجاره (قبل از پایان مدت اجاره) درصورتی که کلیه تعهدات دیگر مستأجر طبق قرارداد کاملاً انجام شده باشد، عین مستأجره به ملکیت مستأجر درآید» عنوان حقوقی قرارداد اجاره به شرط تملیک است اما از نظر ماهیت عنوان اجاره به شرط تملیک اکثریت حاضر در جلسه آن را عقد معلق دانستهاند، به دلیل اینکه در زمان انعقاد عقد اصلی، تملیک لفظی انشا شده و تملیک فعلی موکول به اجرای شرط شده است و بین انشا و منشأ فاصله افتاده است و اراده دو طرف بر این امر استوار شده است که تملیک فعلی به تأخیر بیفتد و متصرف تنها از منافع آن استفاده کند به این سبب شرط تملیک نسبت به عقد اجاره چهره فرعی دارد و مانند هر شرط دیگر، تابع عقد اصلی است.
فلذا تا آخرین قسط مستأجر مالک منافع، باعث عقد اجاره است و در دوران اجاره مالکیت برای موجر باقی میماند و مستأجر هیچ مالکیتی ندارد و بعد از آخرین قسط است که مستأجر مالک حق امتیاز خط تلفن همراه میشود و بالاخره اگر در اثنای کار و قبل از پرداخت آخرین قسط، موجر امتیاز فوق را بدون اذن مستأجر به غیر واگذار کند مرتکب بزهی نشده است، زیرا تملیک معلق به استهلاک آخرین قسط است. به عبارت دیگر بیع معلق بوده و تا پایان مدت اجاره و تحقق شرط تملیک، مبیع کماکان در ملکیت فروشنده باقی میماند، لذا مستأجر به موجب مقررات عمومی مربوط به احکام شروط مواد 235 به بعد قانون مدنی حق فسخ قرارداد را خواهد داشت.
نظر شما