مطالبه اجرت المثل ایام زناشویی توسط پدر ومادر زوجه (مقتوله)
مردی همسر خود را به قتل رسانده است و پدر و مادر زوجه (مقتوله) به طرفیت داماد (قاتل) خود دعوای مطالبه اجرتالمثل ایام زناشویی مطرح کردهاند. آیا دعوای مطروحه صحیح است و طبق موازین قانونی اجرتالمثل ایام زناشویی به کیفیت فوق قابل مطالبه است؟
تعیین اجرتالمثل برای زوجه تأسیس جدیدی است که برحسب ماده واحده قانون اصلاح مقررات مربوط به طلاق مصوب 28 آبان ماه 71 مجمع تشخیص مصلحت نظام برقرار شده و تبصره 6 ماده واحده مذکور حکایت از این دارد ، در صورتیکه طلاق بنابه درخواست زوجه نباشد و نیز تقاضای طلاق ناشی از تخلف زن از وظایف همسری و رفتار وی نباشد چنانچه زوجه کارهایی را که شرعاً به عهده وی نبوده و به دستور زوج و بدون اصل تبرع انجام داده باشد دادگاه اجرت آنها را محاسبه و حکم به پرداخت آن میدهد و حتی با توجه به سنوات زندگی مشترک زناشویی و نوع کارهایی که زوجه در خانه زوج در خانه شوهر انجام داده با توجه به وضع مالی زوج، دادگاه مبلغی از مال زوج از باب بخشش برای زوجه تعیین میکند که این موضوع (نحله) نامیده میشود.
بنابه مراتب، وضع ماده قانونی مزبور صرفاً برای حمایت از زوجه پس از جدایی و وقوع طلاق است. در سؤال مطروحه به واسطه مرگ زوجه اجرتالمثل و هم نحله موضوعاً منتفی است زیرا نه طلاق واقع شده و نه موردی برای مطالبه وجود دارد و پدر و مادر زوجه حق مطالبه آن را ندارند. بلکه میتوانند نسبت به قصاص زوجه یا مطالبه دیه اخذ تصمیم کنند.
اگر منظور اجرتالمثل همان نفقه عقلایی باشد و آنچه در فقه و شرع عنوان شده، مانند اثاثالبیت و لباس و خوراک باشد و همسر در ایام زناشویی آن را نسبت به زن خودش مضایقه کرده یا کمتر از آنچه معمول بوده است پرداخت کرده بعد از فوت وی از طرف پدر و مادر یا فرزندان همسر متوفیٰ قابل مطالبه است چرا که جزو دیون به حساب میآید.
نظر شما