زمان محاسبه اجرتالمثل در صورت فسخ معامله به تقاضای بایع
چنانچه دادگاه به خواسته بایع حکم به فسخ معامله صادر و مشتری از تحویل مبیع خودداری و بایع مطالبه اجرتالمثل نماید: الف) آیا اجرتالمثل تعلق میگیرد؟ ب) تاریـخ محاسبـه، اعـلام فسـخ از سوی بایع است یا زمان تقدیم دادخواست یا صدور حکم فسخ از سوی دادگاه
نشست قضایی (4): استحقاق ذینفع در مواردی که فسخ را با استفاده از شرط ضمنعقد اعمال کرده و تنفیذ آن را از دادگاه بخواهد در مرحله اجرای حکم قطعی، اجرتالمثل از تاریخ اعمال فسخ بایع است. هرگاه بایع اعلام فسخ را از دادگاه پس از صدور حکم قطعی بخواهد از زمان تسلیم دادخواست، قابل محاسبه است و به هر صورت تاریخ مربوطه در حکم دادگاه و به تشخیص دادگاه تصریح میشود.
فروشنده در صورت فسخ معامله میتواند از مشتری از زمان مطالبه، تقاضای اجرتالمثل کند و در خصوص سؤال (ب) از تاریخ صدور حکم به فسخ معامله از طرف دادگاه، اجرتالمثل تعلق میگیرد.
اعمال فسخ یک حق مالی است و اعمال حق، نیازی به رسیدگی قضایی ندارد و صاحب حق میتواند از حق خود استفاده کرده و معامله را فسخ نماید. الف) اجرتالمثل تعلق میگیرد. ب) از زمان فسخ معامله توسط بایع و مطالبه مبیع و امتناع مشتری از تحویل آن اجرتالمثل تعلق میگیرد.
نظر شما