لزوم طرح دعوای خلع ید ، پس از انجام مزایده و صدور سند به نام برنده مزایده
پس از جریان مزایده مال غیرمنقول و صدور سند به نام برنده مزایده، آیا اجرای احکام از محکومٌ¬علیه یا متصرف مال، خلع ید مینماید و آن را تحویل برنده مزایده میدهد یا مستلزم طرح دعوای خلع ید است؟
نشست قضایی (8): انجام مزایده که به وسیله اجرای احکام صورت میگیرد، صرفاً در حدود اجرای مقررات مزایده آن هم به نحوی که در قانون تعیین شده، میباشد. با این توضیح که پس از خاتمه عمل مزایده و سپری شدن مدت اعتراض، دستور صدور سند مالکیت به نام خریدار یا محکومٌ¬له صادر میشود لیکن رفع تصرف و خلع ید از ملک، نیاز به تقدیم دادخواست به محاکم دادگستری داشته و دایره اجرا در این مورد اختیاری ندارد.
با توجه به ماده 362 قانون مدنی که مقرر داشته است: «عقد بیع، بایع را به تسلیم مبیع ملزم مینماید» و ماده 111 قانون اجرای احکام مدنی که مقرر داشته است «مال غیرمنقول بعد از تنظیم صورت و ارزیابی، حسب مورد موقتاً به مالک یا متصرف ملک تحویل میشود و مشارالیه مکلف است ملک را همان طوری که طبق صورت تحویل گرفته تحویل دهد.» و مطابق مواد 134 و 137 همین قانون، پس از انجام مزایده و صدور سند به نام برنده مزایده، ملک موضوع مزایده باید به برنده تحویل و تسلیم گردد و این امر مستلزم طرح دعوای خلع ید نیست. بدیهی است چنانچه شخص ثالث مدعی حقی باشد، طبق مقررات (از جمله مواد 146 و 147 این قانون) میتواند شکایت کند.
مفاد اجراییه، فقط راجع به فروش مال غیرمنقول است و دایره اجرا نمیتواند خارج از آن اقدام کند. ماده 134 قانون اجرای احکام مدنی نیز راجع به مال منقول است و شامل مال غیرمنقول نمیشود. بنابراین، برنده مزایده باید علیه متصرف، دعوای خلع ید مطرح کند.
نظر شما