امروز: ۲۲ آذر ۱۴۰۳
روزنه ای به حقوق

نحوه اجرای حکم توسط محکومٌ¬له در صورت امتناع محکومٌ‌علیه از رفع مزاحمت

نشست قضایی تاریخ انتشار: 21/11/29 بدون نظر   2030 بازدید

اندازه فونت    
برگزار شده توسط
استان گلستان/ شهر گمیش تپه
تاریخ برگزاری
۱۳۹۱/۰۶/۰۱

موضوع

نحوه اجرای حکم توسط محکومٌ¬له در صورت امتناع محکومٌ‌علیه از رفع مزاحمت

پرسش

خوانده به موجب رأی قطعی صادره از دادگاه به رفع مزاحمت وفق نظر کارشناسی محکوم می¬شود. در نظر کارشناس مقرر شده خوانده باید جهت رفع مزاحمت نسبت به شیب¬بندی حیاط خود اقدام تا با جمع شدن آب، باعث نفوذ در منزل مسکونی خواهان نشود. ولی خوانده نه خود رأی دادگاه را انجام می¬دهد و نه اجازه می¬دهد خواهان نسبت به اجرای حکم اقدام و هزینه آن را دریافت کند.

لذا با این وصف نحوه اجرای حکم به چه طریق خواهد بود؟ – توضیح: نحوه مزاحمت به این صورت است که حیاط خوانده در گودی قرار دارد و در زمان باریدن باران، آب در آن جمع می¬شود و به منزل مسکونی خواهان نفوذ می¬کند.

همچنین انجام عملیات شیب¬بندی، نیاز به عملیات چند روزه دارد.


نظر هیئت عالی

نشست قضایی (1) مدنی: علی¬الاصول با وجود رأی قطعی لازم¬الاجرا، محکومٌ¬علیه باید وفق نظر کارشناس نسبت به رفع مزاحمت و رفع رطوبت اقدام کند. با توجه به ماده 47 قانون اجرای احکام مدنی هرگاه محکومٌ¬به انجام عمل معینی باشد و محکومٌ¬علیه از انجام آن امتناع ورزد و انجام عمل توسط شخص دیگری ممکن باشد، محکومٌ‌له می¬تواند تحت نظر دادورز (مأمور اجرا) آن عمل را به وسیله دیگری انجام دهد و هزینه آن را مطالبه کند و یا بدون انجام عمل، هزینه لازم را به وسیله قسمت اجرا از محکومٌ¬علیه مطالبه کند … با این ترتیب نظر اکثریت: صائب بوده و منطبق با موازین قانونی است.


نظر اکثریت

وفق ماده 47 قانون اجرای احکام مدنی، محکومٌ¬له می¬تواند در صورت امتناع محکومٌ¬علیه از رفع مزاحمت، خود شخصاً یا توسط شخص ثالث و به هزینه خود رفع مزاحمت کرده و حکم را اجرا کند و سپس هزینه¬های متحمل¬شده را از محکومٌ¬علیه بگیرد که نیاز به تقدیم دادخواست نیز ندارد و به صرف درخواست وی، اجرای احکام هزینه¬هایی را که محکومٌ¬له در رفع مزاحمت متحمل شده از محکومٌ-علیه می‌گیرد.

در صورتی‌که محکومٌ‌علیه از وارد شدن محکومٌ¬له به داخل منزل جلوگیری کند و خود نیز رفع مزاحمت نکند؛ از قوه قاهره با استمداد از مأمورین انتظامی، رفع مزاحمت خواهد شد و حکم اجرا می¬شود و اگر محکومٌ¬علیه در مقابل مأمورین مقاومت کند به عنوان متمرد دستگیر می¬شود.


نظر اقلیت

طبق اصل 40 قانون اساسی، هیچ¬کس نمی¬تواند اعمال حق خویش را وسیله اضرار به غیر یا تجاوز به منافع عمومی قرار دهد. لذا در فرض این سؤال، اگر ایجاد مزاحمت، ناشی از فعل محکومٌ¬علیه بوده باید حکم اجرا و رفع مزاحمت صورت پذیرد و می¬توان از قوه قاهره با استمداد از مأمورین اقدام کرد.

ولی اگر مزاحمت به فعل محکومٌ¬علیه نباشد؛ یعنی ذاتاً موجود بوده (مثل این‌که زمین شیب¬دار بوده و به صورت طبیعی آب به سمت خانه محکومٌ¬له جمع می¬شده است)، دیگر نمی¬توان طبق اصل 40 قانون اساسی حکم را اجرا کرد و حکم صادره دارای ایراد و خلاف قانون اساسی است.


واژگان کلیدی
رفع مزاحمت امتناع از رفع تراضی شخص ثالث
مستندات
رویه‌ای
مطالب مرتبط

نظر شما

  • لطفاً از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
  • از ارسال دیدگاه های تکراری ، توهین به دیگران و ارسال متن های طولانی و اسپم خودداری نمایید.
  • از کلمات و اصطلاحاتی که محتوای نامناسب و توهین آمیز دارند در دیدگاه خود استفاده نکنید.
  • اين سايت تابع قوانين و مقررات جمهوري اسلامي ايران است.
رفتن به ابتدای صفحه