امروز: ۲۲ آذر ۱۴۰۳
روزنه ای به حقوق

دعاوی تصرف عدوانی در اراضی ملی

نشست قضایی تاریخ انتشار: 21/11/14 بدون نظر   1762 بازدید

اندازه فونت    
دعاوی تصرف عدوانی در اراضی ملی
برگزار شده توسط
استان ایلام/ شهر ایلام
تاریخ برگزاری
۱۳۸۶/۰۱/۰۱

موضوع

دعاوی تصرف عدوانی در اراضی ملی

پرسش

در رسیدگی به پرونده های اراضی ملی تحت عنوان تصرف عدوانی:

الف) جهت احراز سبق تصرف شاکی (مثلاً اداره کل منابع طبیعی) چه نکاتی باید مورد توجـه قرار گیرد و اساساً تصرف مادی آن از اداره باید ملاک عمل قرار گیرد؟

ب) پس از احراز دقیق تصرفات متهم، مرز تفکیک عدوانی بودن یا نبودن آن تصرفات متهم چه تاریخی می تواند باشد؟

ج) تفاوت اصلی تصرف عدوانی موضوع قـانون آیـین دادرسـی مـدنی و مـاده 690 قـانون مجازات اسلامی و قانون اصلاح قانون جلوگیری از تصرف عـدوانی مصـوب6/12/1352 در چیست؟


نظر هیئت عالی

در احراز سبق تصرّف شاکی، تصرفات مادی یـا بـه طـور اعم صلاحیت استیلا بر ملک، ملاک خواهـد بـود. در دعـاوی تصـرف عـدوانی و ممانعت از حق و رفع مزاحمت، خواهان باید ثابت کند که موضوع دعوا قبـل از خـارج شـدن ملک از تصرف وی، در تصرف و یا مورد استفاده او بوده و بـدون رضـایت او و غیرقـانونی از تصرف وی خارج شده است.

سند مالکیت دلیل برسبق تصرف و استفاده از حـق اسـت مگـر آنکه طرف دیگر سبق تصرف و استفاده از حق خود را به طریق دیگر ثابت کند. رسیدگی به دعاوی تصرف عدوانی و ممانعت از حق و رفع مزاحمت میتواند از طرق مختلف در قالب دعوای حقوقی مطابق مقررات فصل هشتم مواد 158 به بعد قانون آیین دادرسی مدنی مصوب 1379 یا مطابق مقررات قانون اصلاح قانون جلوگیری از تصرف عدوانی مصوب سال 1352 یا به صورت شکایت کیفری مطابق ماده 690 قانون مجازات اسلامی، طرح و اقامه شود.

همان گونه که در نظر اکثریت آمده است مهلت یـک مـاه از تـاریخ لحـوق تصـرف عـدوانی، مزاحمت یا ممانعت از حق صرفاً در قانون اصلاح قانون جلوگیری از تصرف عدوانی مصـوب 1352پیش بینی شده و در سایر موارد الحاق تصرف عدوانی مقید به تاریخ نیست.

آن چه که در رأی وحدت رویه هیأت عمومی دیوان عالی کشور در باب احراز مالکیت عنوان شده نـاظر بـه دعاوی ماهوی خلع ید از اموال غیرمنقول است.


نظر اکثریت

ارکان ثلاثه موضوع تصرف عدوانی (سبق تصرف شاکی، لحوق تصرفات متهم و عدوانی بودن تصرف) در هر دو قانون آیین دادرسی مدنی و قانون مجازات اسلامی (ماده 690 (یکـی اسـت تنها تفاوت آن علاوه بر سوء نیت متهم در قانون مجازات اسلامی، بـا توجـه بـه رأی وحـدترویه اخیرالتصویب هیأت عمومی دیوان عالی کشور به احراز مالکیت شاکی در قانون مجازات اسلامی است با این توضیح که باید حتماً علاوه بر آن ارکان ثلاثه، مالکیـت شـاکی نیـز احـراز شود تا بتوانیم قانون مجازات اسلامی را اعمال کنیم، ضمناً قانون اصـلاح قـانون جلـوگیری از تصرف عدوانی مصوب 6/12/1352 ،فی الحال، قابلیت اجرایی در دادسرا دارد و تفاوت آن بـا دو قانون دیگر مارالذکر در مقید بودن آن به مهلت یک ماهه تصرفات متهم و نیز داشتن صـرفاً ضمانت اجرای رفع تصرف از ملک مورد اختلاف است و لاغیر.


نظر اقلیت

ارکان ثلاثه تصرف عدوانی در هر دو قانون آیین دادرسـی مـدنی و قـانون مجـازات اسـلامی، واحد بوده و تصرف عدوانی اعم از جرایم مادی صرف است و سوء نیت عام متهم، بـا احـراز تصرفات وی، مفروض است.

بنابراین، نمیتوان تفکیکی از لحاظ سـوء نیـت قایـل شـد بلکـه شاکی مختار است به دادسرا مراجعه کند و تقاضای مجازات متهم را به استناد مـاده690 قـانون مجازات اسلامی بخواهد و یا به دادگاه عمومی حقوقی مراجعه کند و تقاضای رفـع تصـرف و اعاده وضع به حال سابق ملک خود را بخواهد که در آن صورت قـانون آیـین دادرسـی مـدنی اجرا می شود ضمن اینکه در هر دو قانون مذکور، با توجه به هدف و منظور قانونگذار از حذف یک سری تشریفات رسیدگی به موضوعات تصرف عدوانی و تأکیـد قانونگـذار بـر رسـیدگی خارج از نوبت به آن موضوع، وارد بحث مالکیت نمی شود و ارایه سند مالکیت توسـط شـاکی خود اماره یی برای احراز سبق تصرف وی میتواند باشد.

ضمناً در قابلیت اجرایی بودن قـانون مصوب 6/12/1352 نظر اکثریت مورد تأیید است.

نظر ابرازی الف) جهت احراز سبق تصرفات شاکی در پرونـدههـای اراضـی ملـی تحـت عنـوان تصـرف عدوانی، اساساً تصرف مادی ملاک عمل نیست بلکه یکی از مصادیق تصرف بر اراضـی، تصرف مادی است و همان طور که میدانیم تصرف، استیلا برمال است و همین که مالک استیلا بر مال خود داشته باشد بیانگر و احراز کننده تصـرف وی اسـت و اسـتیلا اعـم از تصرفات مادی و غیر مادی است.

ب) مرز تفکیک عدوانی بودن یا نبودن تصرفات متهم، صدور سند مالکیت به نام دولت اسـت در نتیجه اجرای مقررات ماده 56 قانون حفاظت و بهره برداری از جنگلها و مراتع و ماده واحده تعیین تکلیف اراضی اختلافی موضوع اجرای ماده 56 قانون مذکور اسـت.

بـه ایـن توضیح که هرچند متهم از قبل در اراضی ملی تصرف داشته باشد، عنوان ملی بودن بعد از اجرای ماده 56 بر آن صادق است و این موضوع جنبه کاملاً تأسیسی دارد و با اجرای ماده 5 قانون فوق الذکر، در واقع تعلق اثر قانون ملی شدن جنگلها و مراتـع مصـوب 1341، امکان دارد و تاریخ تشخیص، ملاک عمل است.

بنابراین، نمیتوان تصـرفات سـابق مـتهم قبل از تشخیص ملی بودن اراضی تصرفی وی را عدوانی تلقـی کـرد و اینکـه بـا اجـرای مقررات ماده 56 و ماده واحده حسب مورد، قانون تکلیف به خلع ید کرده نیز مؤید همین مطلب است، ماحصل کلام اینکه صرفاً در صورتی میتوان تصرفات متهم در اراضـی ملـی را عدوانی دانست که بعد از اجرای مقررات ماده 56 و ماده واحده و تشخیص ملی بـودن اراضی، اقدام به تهیه آثار تصرفی شده باشد.


واژگان کلیدی
تصرف عدوانی اراضی ملی سبق تصرف
مستندات
رویه‌ای
*
مطالب مرتبط

نظر شما

  • لطفاً از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
  • از ارسال دیدگاه های تکراری ، توهین به دیگران و ارسال متن های طولانی و اسپم خودداری نمایید.
  • از کلمات و اصطلاحاتی که محتوای نامناسب و توهین آمیز دارند در دیدگاه خود استفاده نکنید.
  • اين سايت تابع قوانين و مقررات جمهوري اسلامي ايران است.
رفتن به ابتدای صفحه