اسقاط حق رجوع به مَهر قبل از صدور حکم طلاق و اجرای آن
در طلاقی که زن حق رجوع به مَهر بذل شده را دارد، آیا می¬تواند قبل از صدور حکم طلاق و اجرای آن، حق رجوع به مَهر را از خود ساقط کند؟
بند (3) ماده 1145 قانون مدنی به صراحت اشاره به حق رجوع زوجه به عوض پس از وقوع طلاق دارد. بنابراین، وقتی به حکم قانون زن می¬تواند پس از وقوع طلاق به عوض رجوع کند بدیهی است با توجه به اینکه مسئله رجوع به بذل در اینجا حق زوجه است، قبل از وقوع طلاق نیز میتواند این حق را از خود سلب و ساقط نماید و این حق ارتباطی به وقوع طلاق ندارد؛ یعنی زوجه می¬تواند پس از اینکه برای وقوع طلاق با زوج به توافق رسید مَهر خود را بذل و یا اینکه حق رجوع را از خود ساقط کند و به حقوق وی لطمه¬ای وارد نمی¬شود.
حق رجوع به مَهر بذل شده یا بذل مَهر قبل از وقوع طلاق برای زن ایجاد می¬شود و پس از بذل، زن حق دارد به مَهر بذل شده رجوع کند و یا این حق را از خودش ساقط کند و اسقاط این حق ارتباطی به حکم طلاق یا اجرای آن ندارد. به محض اعلام بذل، حق رجوع به آن یا اسقاط حق رجوع برای زوجه متصور است و از مصادیق «اسقاط مالم یجب» نمیباشد و سلب را اسقاط جزیی حق است وقتی در اصل حق می-تواند بذل کند اسقاط حق رجوع نیز منعی ندارد و خللی به حقوق کسی وارد نمی¬کند و با مبانی شرعی و قانونی هم تعارضی ندارد.
حق رجوع از جمله حقوقی است که صاحب حق نمیتواند آن را از خود ساقط کند چرا که با مبانی شرعی و فتاوای علما در تعارض است و بر اساس آن¬چه که در شرع آمده این حق از جمله حقوقی است که نه قابل اسقاط است و نه قابل انتقال. شخص میتواند از این حق استفاده نکند ولی نمیتواند آن را از خود ساقط کند و خلاف قوانین آمره است. طبق ماده 1145 قانون مدنی، چنین حقی برای زوجه در نظر گرفته شده و اسقاط حق باعث از بین رفتن حق رجوع بعدی مرد نیز می¬شود.
نظر شما