صلاحیت دادگاه کیفری1 در خصوص پرونده های با میزان نصف وبیش از نصف دیه کامل
با عنایت به اینکه بند (پ) ماده 302 قانون آیین دادرسی کیفری رسیدگی به جرایم موجب جنایت عمدی علیه تمامیت جسمانی با میزان نصف دیه کامل یا بیش از آن را در صلاحیت محاکم کیفری یک قرار داده بیان فرمایید: چنانچه مجنی علیه زن باشد و دیه صدمات بیش از نصف دیه کامل (یک زن) اعلام گردد، آیا رسیدگی به موضوع در صلاحیت محاکم کیفری یک می باشد؟
نظریه اداره حقوقی به شماره 7/97/2766- 97/10/10 به شرح زیر مورد تائید هیأت عالی است: قسمت آخر بند پ ماده 302 قانون آئین دادرسی کیفری 1392 در مقام بیان نسبت جراحات عمدی وارد شده به دیه کامل، صرفنظر از جنسیت است؛ لذا در فرض سوال، موضوع در صلاحیت دادگاه کیفری یک است و تنصیف دیه زن طبق ماده 560 قانون مجازات اسلامی 1392 تأثیری در صلاحیت دادگاه کیفری یک ندارد. بدیهی است چنانچه جنایت وارده غیرعمدی باشد، با هر میزان دیه موضوع در صلاحیت دادگاه کیفری دو است.
در خصوص سوال که مربوط به قواعد شکلی می باشد و در جایی که رسیدگی با تعدد قاضی می شود به نفع متهم است و همچنین اگر این قاعده را نپذیریم قانونگذار تبعیض قائل شده درحالی که اصل بر عدم تبعیض می باشد و همچنین چطور ممکن است در سرقت که قطع چهار انگشت می باشد می بایست در دادگاه کیفری یک رسیدگی شود ولی قطع کامل دست در دادگاه کیفری دو رسیدگی گردد و همچنین فلسفه وضع قانون در جرائم مهم، فرقی بین زن و مرد نیست.
باتوجه به مواد 549، 550 و 577 قانونگذار از دیه کامل زن استفاده کرده که نصف دیه کامل مرد می باشد و برای رسیدگی جرائم و میزان و حدت آن و برخورد خاص در دادگاه کیفری یک رسیدگی می شود ولی در خصوص دیه زن همان طوری که که گفته شد در صلاحیت دادگاه کیفری دو می باشد.
نظر شما