ضمانت نسبت به خسارت تأخیر تأدیه
با توجه به ماده 691 قانون مدنی، آیا میشود نسبت به خسارت تأخیر تأدیه ضمانت نمود؟توضیح: با توجه به قرارداد فیمابین بانکها و افراد که از ضامنهای مربوط به قرارداد وام برای خسارت تأخیر تأدیه نیز تضمین اخذ مینمایند، از آنجا که در بدو قرارداد مشخص و معلوم نیست که وام گیرنده برای بازپرداخت تأخیر کند و از طرفی ماده 691 قانون مدنی، بیان میدارد: «ضمان دینی که هنوز سبب آن ایجاد نشده باطل است.» آیا عملکرد بانکها در خصوص اخذ ضمانت از ضامن برای خسارت تأخیر صحیح است؟
طبق مفهوم مخالف ماه 691 قانون مدنی، ضمانت از دینی که سبب قانونی یا قراردادی آن ایجاده شده؛ لیکن بهلحاظ فراهم نبودن شرایط اشتغال ذمّه در آن هنگام قابل مطالبه نبوده، صحیح به نظر میرسد؛ بنابراین نظر اکثریت که متضمن این معناست تأیید میشود.
با توجه به اینکه سبب دین، همان وام است؛ پس برای خسارت تأخیر تأدیه نیز در همان ابتدای قرارداد میتوان از ضامن تضمین درخواست کرد.
با توجه به اینکه سبب دین، تخلف از پرداخت به موقع اقساط وام است و تا وقتی تخلفی انجام نشود که موجب خسارت گردد و قابل مطالبه باشد؛ پس نمیتوان از این خسارت احتمالی ضمانت کرد و عملکرد بانکها در خصوص اخذ تضمین از ضامنها برای خسارت تأخیر تأدیه در قرارداد اولیه صحیح نیست.
نظر شما