حق فسخ نکاح برای زوج قبل یا بعد از فوت زوجه
زنی دارای یکی از جهات فسخ برای مرد می باشد و قبل از نزدیکی با شوهر فوت می کند ؟ چنانچه زوج قبل از فوت زوجه دادخواست تقدیم نموده باشد آیا ورثه زوجه حق درخواست مهریه دارند یا خیر ؟ چنانچه دادخواست بعد از فوت زوجه تقدیم شده باشد دادگاه چه تکلیفی دارد ؟
از آنجاییکه فسخ به عنوان یک حق، نیاز به اعمال ارادهی انشایی صاحب حق مبنی بر فسخ عقد (نکاح) دارد؛ بنابراین در صورتیکه قبل یا بعد از فوت زوجه، زوج دادخوست تأیید یا اعلام فسخ نکاح تقدیم نماید و اعمال و اجرای حق فسخ خود را در زمان حیات زوجه اثبات کند، دادگاه مکلف به رسیدگی و صدور حکم میباشد و در صورت اثبات و صدور حکم قطعی، مطالبهی مهریه وجه قانونی ندارد.
نمی توان عقد نکاح را پس از فوت زوجه فسخ نمود . استدلال : اولأ طبق ماده 1150 که اعلام نموده عده در خصوص موارد انحلال عقد نکاح است و با عنایت به اینکه عده در خصوص فوت زوج وجود دارد فلذا فوت از موارد انحلال می باشد و با توجه به اینکه عقد نکاح عقدی است ویژه بنابراین فسخ نکاح از زمان اعلام فسخ توسط دادگاه محقق می گردد بنابراین دادخواست فسخ توسط زوج پس از فوت زوجه قابل استماع نیست زیرا عقدی که منحل شده را نمی توان فسخ نمود .
دادخواست فسخ نکاح قبل از فوت قابلیت استماع دارد ولی چنانچه بعد از فوت زوجه باشد قابلیت استماع ندارد . استدلال : چنانچه دادخواست قبل از فوت باشد و در فرض ثبوت ، حق درخواست مهریه ندارد چنانچه دادگاه در خصوص فسخ نکاح رأی صادر کرد و به قطعیت رسید نسبت به مهریه مواجه با بی حقی خواهد شد ولی اگر دادخواست قبل از فوت و ادله بعد از فوت ارائه شده باشد انقلاب دعوا رخ می دهد و دادگاه نسبت به مهریه حکم مقتضی صادر کرد و اگر دادخواست بعد از فوت تقدیم شده باشد ؛می تواند اعلام فسخ کند.
نظر شما