امروز: ۲۲ آذر ۱۴۰۳
روزنه ای به حقوق

شرط حضانت برای مادر

نشست قضایی تاریخ انتشار: 21/10/19 بدون نظر   987 بازدید

اندازه فونت    
شرط حضانت برای مادر
برگزار شده توسط
استان گلستان/ شهر آق قلا
تاریخ برگزاری
۱۳۹۷/۰۳/۱۰

موضوع

شرط حضانت برای مادر

پرسش

حضانت مادر طبق ماده 1170 ق.م با فوت یا ازدواج مادر مرتفع می شود؛ حال اگر زوجین در ضمن طلاق شرط کنند که حضانت طفل تا 13 سالگی با مادر باشد، اگر مادر ازدواج کند آیا حضانت پابرجاست یا مرتفع می شود؟ به عبارت دیگر ماده ی 1170 شامل حضانت قانونی می شود یا حضانت قراردادی را هم در بر می گیرد؟


نظر هیئت عالی

قواعد مربوط به حضانت طفل درجهت حمایت و رعایت مصلحت طفل است و قانونگذار در ماده 1170 قانون مدنی مقرر داشته در صورت ازدواج مادر، حق حضانت با پدر خواهد بود، زیرا با ازدواج مادر حق تقدم در حضانت و سرپرستی طفل را از دست داده و تفاوتی بین حق حضانت ناشی از امر قانونی یا قراردادی نیست و در این صورت پدر حق دارد و مطابق ماده 41 قانون حمایت خانواده از دادگاه تقاضای تجدیدنظر نماید.


نظر اکثریت

ماده 1170 در ادامه ی ماده 1169 می باشد که ماده ی اخیر یک قاعده تکمیلی و در مقام حل اختلاف هست و ماده 1170 هم یک قانون تکمیلی بوده و امری نیست و این ماده نیز در مقام حل تنازع می باشد؛ کما اینکه مواد بعد از 1170 نیز در مقام حل تنازع می باشند؛ از طرفی حضانت هم حق است و هم تکلیف؛ چون حق است زوجین می توانند به یکدیگر واگذار کنند و ماده ی 10 ق . م نیز اجازه ی چنین توافقی را داده است و علاوه بر این مطابق مواد 959 ، 960 ، 975 سلب حق امکان پذیر هست؛ حضانت از فرزند امتیازی است که از طرف مقنن به افراد داده شده و قابل اسقاط است که نظریات مشورتی 3563/7 و 1830/7 نیز موافق آن می باشد؛ بنابراین با توصیفات فوق ماده 1170 شامل حضانت قراردادی نیز می شود و لذا توافق صورت گرفته صحیح و مطابق قانون بوده و حضانت مادر در صورت توافق یاد شده و ازدواج وی کماکان پابرجا می باشد.


نظر اقلیت

قاعده ماده ی 1170 از قواعد آمره هست و توافق خلاف آن جایز نبوده و قانونی نیست و لذا ماده ی 10 ق . م نیز اینجا کارائی نداشته فلذا نمی توان توافقی خلاف آن کرد؛ بنابراین در صورت ازدواج مادر حتی در صورت توافق به پابرجا بودن حضانت برای مادر، باتوجه به غیرقانونی بودن این توافق، حضانت مرتفع می شود.


واژگان کلیدی
حضانت قانونی حضانت قراردادی قاعده امری قاعده تکمیلی حق و تکلیف
مطالب مرتبط

نظر شما

  • لطفاً از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
  • از ارسال دیدگاه های تکراری ، توهین به دیگران و ارسال متن های طولانی و اسپم خودداری نمایید.
  • از کلمات و اصطلاحاتی که محتوای نامناسب و توهین آمیز دارند در دیدگاه خود استفاده نکنید.
  • اين سايت تابع قوانين و مقررات جمهوري اسلامي ايران است.
رفتن به ابتدای صفحه