انتقال وجه و خرید کالا از طریق کلاهبرداری رایانه ای
در پرونده های کلاهبرداری رایانه ای موضوع بردن وجه نقد از جانب کلاهبردار از مالباخته ، در فرضی که کلاهبردار با وجه انتقال یافته به حسابش مبادرت به خرید کالا از فرد ثالث می نماید، آیا در مرحله تحقیقات مقدماتی توقیف حساب شخص ثالث و استرداد وجه به مالباخته اول از نظر قانونی مجاز است یا خیر؟ به عبارت دیگر با توجه به اینکه مال برده شده از شاکی، مال غیر نمی باشد و صرفاً یک اعتبار و وجه نقد می باشد و با آن وجه از فرد ثالث کالا یا خدمات خریداری شده است ، در دادسرا امکان توقیف و استرداد آن به شاکی وجود دارد یا خیر؟
با توجه به ماده 148 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب سال 92 و ماده 215 قانون مجازات اسلامی 92 جز در مورد ضبط امکان استرداد مال حتی نزد شخص ثالث ممکن و میسور است نتیجتاً نظریه ابرازی موجه می باشد.
در مرحله تحقیقات مقدماتی ، امکان صدور دستور جهت استرداد وجه از حساب شخص ثالث به حساب شاکی نمی باشد و چه بسا پرونده منتهی به صدور قرار منع تعقیب گردد و شخص ثالث که مال از حساب او مسترد شده است جهت دستیابی به پولی که با دستور استرداد از حساب وی برداشت گردیده است مجبور به طرح دعوی حقوقی گردد .
وفق ماده 215 قانون مجازات اسلامی که مقرر می دارد: “بازپرس یا دادستان مکلف است مادام که پرونده نزد وی جریان دارد به تقاضای ذینفع و با رعایت شرایط دستور رد اموال و اشیاء مذکور را صادر نماید. الف …..، ب : اشیاء و اموال بلامعارض باشد” بنابراین امکان صدور دستور جهت استرداد وجه از حساب شخص ثالث به حساب مالباخته (شاکی) وجود دارد. البته در صورتی که دلایل و قرائن موجود در پرونده به حدی باشد که امکان و احتمال وقوع بزه تا حدی برای بازپرس محرزباشد.
نظر شما