امروز: ۲۲ آذر ۱۴۰۳
روزنه ای به حقوق

اطلاق یا تقیید روش “ورود داده” در کلاهبرداری رایانه ای

نشست قضایی تاریخ انتشار: 21/09/12 بدون نظر   354 بازدید

اندازه فونت    
موضوع

اطلاق یا تقیید روش “ورود داده” در کلاهبرداری رایانه ای

پرسش

نظر به اینکه مطابق ماده 741 قانون مجازات اسلامی الحاقی 5/3/1388 در خصوص کلاهبرداری مرتبط با رایانه قید شده «هر کس به طور غیر مجاز از سامانه های رایانه ای یا مخابراتی با ارتکاب اعمالی از قبیل وارد کردن، تغییر و …. وجه یا مال یا منفعت یا خدمات یا امتیازات مالی برای خود یا دیگری تحصیل کند» آیا مطلق کلمه وارد کردن در متن ماده مد نظر است؟ یعنی هر گونه وارد کردن اعم از اینکه کلاهبردار داده ها را با این فرض که در دسترس او باشد یا داده ها در دسترس او نبوده و یا استفاده از فرامین یا افعالی آنها را وارد کند، می باشد یا صرفاً عمل وارد کردن ناظر به آن است که کلاهبردار اطلاعات و داده ها را در اختیار نداشته بلکه با توسل به وسایل متقلبانه اعم از هک کردن یا روش های دیگر آنها را تحصیل و وارد نماید؟


نظر هیئت عالی

منظور از فعل “وارد کردن” در ماده 13 قانون مذکور (ماده 741 الحاقی 05/03/1388 قانون مجازات اسلامی)، وارد کردن داده ها به هر ترتیب غیرمجازی است که منتهی به تحصیل وجه یا مال یا منفعت یا خدمات یا امتیازات مالی برای خود یا دیگران باشد؛ اعم از اینکه شخص مذکور اطلاعات مربوط به داده ها را در اختیار داشته یا به وسایل متقلبانه اطلاعات مورد نظر را کسب نماید؛ نتیجتاً نظر اکثریت صائب است.


نظر اکثریت

منظور از فعل وارد کردن، در ماده قانونی مذکور، وارد کردن داده ها به هر ترتیبی است که منتهی به تحصیل وجه یا مال یا منفعت یا خدمات یا امتیازات مالی برای خود یا اشخاص دیگر باشد؛ اعم از اینکه شخص مذکور قبلاً اطلاعات مربوط به داده ها را در اختیار داشته یا به وسایل متقلبانه، اطلاعات مورد نظر خود را کسب نماید و اصولاً در کلاهبرداری رایانه ای بر خلاف کلاهبرداری سنتی، توسل بر وسایل متقلبانه جزء شرایط احراز رکن مادی این جرم محسوب نمی شود.


نظر اقلیت

منظور از فعل وارد کردن، وارد کردن داده ها به صورت مطلق نمی باشد و جهت تحقق جرم مزبور، کلاهبردار می بایست داده ها را از طرق مختلف مانند هک کردن وارد نماید؛ لذا چنانچه فرد، داده مورد نظر را در اختیار داشته باشد و با استفاده از آن داده، موفق به تحصیل وجه متعلق به دیگری شود، کلاهبردار محسوب نمی شود؛ بلکه مرتکب بزه سرقت گردیده است و الفاظ «تغییر، ایجاد» نیز موید همین موضوع است.

برچسب ها:
مطالب مرتبط

نظر شما

  • لطفاً از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
  • از ارسال دیدگاه های تکراری ، توهین به دیگران و ارسال متن های طولانی و اسپم خودداری نمایید.
  • از کلمات و اصطلاحاتی که محتوای نامناسب و توهین آمیز دارند در دیدگاه خود استفاده نکنید.
  • اين سايت تابع قوانين و مقررات جمهوري اسلامي ايران است.
رفتن به ابتدای صفحه