جرم انگاری تحصیل مال از طریق تکمیل چک مفقودی
آقای الف دسته چک خویش را در شهر اردبیل مفقود میکند و آقای ب آن را پیدا نموده و اقدام به تکمیل یکی از چکها میکند و سپس آن را به تهران برده و با استفاده از آن اقدام به خرید یک دستگاه خودروی پراید میکند. حال سوال این است که چه جرائمی به وقع پیوسته است؟ آیا کلاهبرداری انجام شده یا صرفاً جعل و استفاده از سند مجعول به وقوع پیوسته است؟
در فرض سوال متهم مرتکب بزه جعل و استفاده از سند مجعول گردیده لهذا چون منجر به تحصیل مال شده و سند مجعول وسیله متقلبانه نیز محسوب میگردد باید قائل به تعدد معنوی استفاده از سند مجعول و کلاهبرداری شد.
عمل ارتکاب یافته توسط متهم علاوه بر جعل و استفاده از سند مجعول،کلاهبرداری نیز محسوب میشود و بزه جعل و استفاده از سند مجعول مقدمه جرم کلاهبرداری نیست و عملیات متقلبانه و بردن مال نیز علاوه بر جعل و استفاده از سند مجعول محقق شده است. لذا کلاهبرداری نیز محقق شده است زیرا: 1-اصل عدم تداخل مجازاتها میباشد. 2-مطابق ماده 134 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 مشمول مقررات تعدد جرم است. 3-نظریه مشورتی اداره حقوقی به مورخه 72/2/20– 816/7 موید این نظریه است. 4-متهم جعل عنوان نموده و مال صاحب خودرو را برده است و بزه کلاهبرداری را نیز مرتکب شده است. 5-نظریه کمسیون اداره امور حقوقی و قضایی مورخه 77/2/21موید نظریه مذکور است.
فقط عنوان مجرمانه جعل و استفاده از سند مجعول توسط متهم واقع شده است و کلاهبرداری واقع نشده است چون: 1-سببیت موثر بین اغفال و بردن مال وجود ندارد. 2-تقدیم چک مجعول نمیتواند وسیله متقلبانه تلقی گردد. 3-اساساً صاحب چک نمیتواند ادعای کلاهبرداری کند چون در فرض سوال جعلیت چک مشخص شده و مالی از صاحب چک برداشته نشده است در نتیجه کلاهبرداری محقق نشده است و از طرفی صاحب خودرو نیز میتواند از صدور چک پرداخت نشدنی شکایت کند.
نظر شما