امروز: ۲۲ آذر ۱۴۰۳
روزنه ای به حقوق

فروش مال موقوفه

یادداشت های حقوقی تاریخ انتشار: 21/08/05 بدون نظر   622 بازدید

اندازه فونت    

در چه  زمانی می توان مال موقوفه را به فروش رسانید؟

در فقه و قانون مدنی اصل بر این است که فروش مال وقف را جایز نیست، اما در ماده 88  قانون مدنی به تبعیت فقه بطور استثنایی در دو حالت امکان فروش وجود دارد:

  1. در موردی که بین موقوف علیهم تولید اختلاف شود؛ به نحوی که بیم سفک دماء رود و یا منجر به خرابی مال موقوفه گردد در صورتی که موقوفه در معرض خرابی باشد و آبادانی آن ممکن نگردد (ماده 88 ق.م). زیرا، حسب ساختار وقف ، اصولا نیت واقف حفظ عین و بخشش(تسبیل) منفعت بوده است، هنگامی که به دلیل خرابی مال مورد وقف امکان استیفای منافع از آن وجود ندارد. حال اگر امکان تعمیر و مرمت موقوفه وجود داشته باشد، ولی انتفاع از آن میسر نگردد به نظر می رسد فروش مال موقوفه و تبدیل آن جایز است.

از لحاظ حقوقی هم در مواردی بیم خرابی یا احتمال خرابی وجود دارد که  اطمینان کامل در این خصوص وجود داشته باشد برای مثال  وفق نظریه کارشناس رسمی دادگستری مشخص گردد احتمال فروریخت وقف وجود دارد و  امکان تعمیر و مرمت وجود ندارد؛ بدین ترتیب ، اطمینان بر اساس حدس و گمان به وجود نمی آید.

اگر بخشی از  موقوفه خراب یا مشرف به خرابی گردد آیتا امکان فروش موقوفه وجود دارد؟

در پاسخ می توان گفت موافق قانون مدنی ، چنانچه، بخشی از  موقوفه خراب یا مشرف به خرابی گردد و امکان انتفاع ازآن بخش ممکن نباشد همان بعض فروخته می‌شود؛ اما، اگر خرابی بعض، سبب سلب انتفاع قسمتی که باقیمانده است بشود. در این صورت تمام فروخته می شود در این صورت جهت رعایت نیت واقف در مواردی هم که بیع وقف مجاز است، عین موقوفه به اقرب غرض واقف تبدیل شود

مطالب مرتبط

نظر شما

  • لطفاً از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
  • از ارسال دیدگاه های تکراری ، توهین به دیگران و ارسال متن های طولانی و اسپم خودداری نمایید.
  • از کلمات و اصطلاحاتی که محتوای نامناسب و توهین آمیز دارند در دیدگاه خود استفاده نکنید.
  • اين سايت تابع قوانين و مقررات جمهوري اسلامي ايران است.
رفتن به ابتدای صفحه