فراری دادن متهم و یا محکوم به قصاص نفس
1- فردی احدی را که متهم و یا محکوم (حسب مورد) به قصاص نفس بوده است فراری میدهد. در این صورت به سوالات ذیل پاسخ دهید: الف. آیا عمل مرتکب در صورتیکه فرد متواری، متهم بوده باشد؛ مشمول ماده 434 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 میگردد یا خیر؟ ب. در صورت جواب مثبت به سوال نخست آیا در مورد فرد فراریدهنده نیازمند صدور قرار نهایی در دادسرا میباشد یا خیر؟ ج. در صورت محکومیت در دادگاه آیا خود دادگاه رسیدگیکننده به حکم راساً فرد فراریدهنده را به زندان معرفی میکند یا اینکه نیازمند طرح پرونده در دادسرا میباشد؟ د. در صورتی که اعتقاد به این دارید که دادسرا مکلف به رسیدگی است کدامیک از دادگاه کیفری یک یا دو صالح به رسیدگی است ؟ ه. در صورتی که فرد حکم قطعی در مورد وی صادر شده و پرونده در اجرای احکام باشد پرونده به کدام مرجع جهت رسیدگی ارسال می گردد؟
مصداق مورد ماده 434 قانون مجازات اسلامی که در ذیل مواد عمومی اجرای قصاص آمده محکوم به جنایت عمدی میباشد. با توجه به صراحت مرقوم در ماده، دادگاه تا زمان دستگیری مرتکب به درخواست صاحب حق قصاص فراریدهنده را بازداشت مینماید.
در خصوص متهم اگر پرونده مفتوح به رسیدگی در دادسرا باشد، دادسرا نمیتواند به استناد ماده 434 قانون مجازات اسلامی بخش اول مصوب 1392 اقدام نموده بلکه به استناد ماده 554 قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات مصوب 1375 با صدور قرار جلب به دادرسی و صدور کیفرخواست پرونده به دادگاه کیفری دو ارسال میگردد و در خصوص متهمی که پرونده در دادگاه کیفری یک مفتوح به رسیدگی است، دادگاه به استناد ماده 434 قانون مجازات اسلامی بخش اول مصوب 1392 و با درخواست اولیاء دم مقتول و رعایت شرایط تا زمان معرفی قاتل و یا تعذر تسلیم نامبرده را به زندان معرفی میکند و نیازی به صدور قرار تامین و ابقا قرار نیز نمیباشد. چنانچه در خصوص فرد فراریدهنده حکم قطعی صادر شده باشد پرونده در دادسرا طرح و با شرایط قانونی از جمله تفهیم اتهام و قرار تامین متناسب و صدور قرار نهایی به استناد ماده 553 قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات پرونده به دادگاه کیفری دو ارسال میشود. با توجه به شرح بالا به کلیه سوالات پاسخ داده شد.
نظر شما