اعمال وکالت در طلاق در مورد زوجه ای که همسرش به اتهام قتل عمد دو سال در بازداشت موقت است
زوج به اتهام قتل عمد در شعبه اول دادگاه کیفری استان به قصاص نفس محکوم شده و پرونده جهت رسیدگی به اعتراض به دیوانعالی کشور ارسال شده است. متهم دو سال تحت قرار بازداشت موقت در زندان به سر میبرد: 1ـ آیا زوجه می¬تواند به استناد بندهای عقدنامه تقاضای اعمال وکالت در طلاق کند؟ 2ـ در صورت عدم ثبوت بندهای عقدنامه و شروط ضمن¬العقد، آیا مورد از مصادیق عسر و حرج ماده 1130 قانون مدنی است؟
چنانچه زوج به اتهام قتل عمدی در دادگاه کیفری استان به قصاص محکوم شود و حکم هم قطعی شده باشد و متهم به عنوان تأمین دو سال تحت قرار بازداشت موقت باشد، درخواست طلاق تحت عنوان عسر و حرج قابل پذیرش است. ولی به لحاظ عدم قطعیت حکم صادره، نمی¬توان از بندهای شروط ضمن¬العقد استفاده کرد.
هیچ¬یک از مفاد بندهای عقدنامه خصوصاً بندهای (6 و 9) عقدنامه شامل حال زوجه نیست و زوجه از این طریق نمی¬تواند اعمال وکالت کند؛ زیرا در مواد عقدنامه اشاره به محکومیت قطعی دارد وحال اینکه در مانحن¬فیه هنوز محکومیت وی قطعی نشده است و زوج نیز به مدت دو سال در زندان است. در خصوص سؤال دوم نیز موارد اشاره شده در ماده 1130 قانون مدنی به صورت تمثیلی است. در فرض سؤال که زوج متهم به قتل عمد بوده و هنوز محکومیت قطعی نشده است، نمی¬تواند از مصادیق عسر و حرج باشد؛ ولیکن اگر مصداقی مورد بحث قرار گیرد، تشخیص عسر و حرج به عهده دادگاه است و چون احکام سه مرحله¬ای است دادگاه طوری باید استدلال کند که استدلال وی مورد پذیرش دادگاه تجدیدنظر و در فرجام¬خواهی مورد تأیید دیوانعالی کشور قرار گیرد. به طور کلی باید گفت مورد به مورد تفاوت دارد، گاهی مورد عسر و حرج می¬شود و گاهی نمی¬شود.
نظر شما