فروش مال امانی به غیر
الف یک دستگاه خودرو به عنوان امانت به ب می سپارد تا بعد از یک ماه به وی مسترد نماید. پس از یک ماه، ب خودروی امانتی را بدون اطلاع و رضایت الف به ج می فروشد. الف علیه ب شکایتی تحت عنوان خیانت در امانت مطرح می نماید. ب به تحمل یک سال حبس تعلیقی محکوم شده و رای مذکور نیز قطعیت یافته است. سپس ج علیه ب تحت عنوان فروش مال غیر شکایت می کند و ب به تحمل 2 سال حبس و جزای نقدی معادل ثمن معامله و رد مال ( ثمن دریافتی از ج ) در حق شاکی خصوصی محکوم می گردد. با تجدیدنظرخواهی ب، پرونده به مرجع تجدید نظر ارجاع می گردد. با عنایت به این که رفتار ارتکابی ب رفتار واحد بوده لذا با توجه به مواد 55 و 131 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 مرجع تجدید نظر در مقام تجدید نظرخواهی چه رایی می بایست صادر نماید؟
نظریه اکثریت با این توضیح مورد تأیید است؛ چون پروندهای که در نزد دادگاه تجدیدنظر مطرح است محکومیت به کلاهبرداری ( انتقال مال غیر ) میباشد پرونده خیانت در امانت که دارای حکم قطعی است فعلاً مطرح نمیباشد و دادگاه نمیتواند علی الرأس به آن ورود کند. نتیجتاً رأی دوم به نظر از مصادیق اعتبار امر مختوم است و با اعلام نقض باید قرار موقوفی تعقیب صادر شود.
فرض سوال از موارد تعدد معنوی بوده و می بایست مطابق ماده 131 قانون مجازات اسلامی، مجازات اشد اعمال شود. زیرا رفتار ارتکابی واحد بوده و برای رفتار مذکور نیز قبلا مجازات تعیین شده است. اگر چه مجازات مذکور، مجازات اشد نبوده لکن برای محکوم علیه حق مکتسبی را ایجاد کرده است. مرجع تجدید نظر باید دادنامه اخیر را نقص و از آن رفع اثر نماید و ضرورتی نیز به لغو مجازات تعلیقی وجود ندارد، زیرا آن چه باید موجب عقوبت و مجازات قرار گیرد، همان رفتار واحد فروش مال مورد امانت بوده که مورد حکم قرار گرفته است.
نظر شما