تکلیف دادسرا در مواجهه با شکایت جدید شاکی خصوصی بعد از ارسال کیفرخواست به دادگاه
در فرضی که به لحاظ اعلام جرم با موضوع انتقال مال غیر پس از انجام تحقیقات لازم، قرار جلب به دادرسی صادر و پرونده با تنظیم کیفرخواست به دادگاه ارسال شده است و متعاقب آن صاحب مال به عنوان شاکی خصوصی اقدام به طرح شکایت با موضوع فوقالذکر مینماید دادسرا با چه تکلیفی مواجه است؟
« در مواردی که جرم جنبه عمومی دارد، تعقیب کیفری مرتکب مستلزم شکایت شاکی نیست. بنابراین در فرض سوال که علیه متهم بدون طرح شکایت شاکی، کیفرخواست صادر شده است شکایت بعدی شاکی بدون هرگونه اقدام و اظهارنظر مادام که پرونده در مراجع قضایی در حال رسیدگی است به مرجع رسیدگیکننده ارسال میگردد و دادسرا پس از صدور کیفرخواست فارغ از رسیدگی است.پس از صدور حکم قطعی نیز دادسرا فارغ از رسیدگی به شکایت راجع به همان جرم است. حکم قطعی دادگاه با رعایت شرایط قانونی واجد اعتبار امر مختومه است و چنانچه شاکی خصوصی مدعی ورود ضرر و زیان باشد میتواند مطابق مقررات حقوقی مطالبه نماید» نظریه فوق که توسط اداره حقوقی به شماره 7/575 مورخ 89/2/6 صادر گردیده از سوی اعضای هیات عالی صائب و نظر اکثریت در حد مرقوم صحیح اعلام میشود.
در فرض سوال، اگر شکایت دوم را با دستور به دادگاه ارسال کنیم و دادگاه به رسیدگی ادامه دهد بسیار موجه خواهد بود اما در عمل دادگاه بدون کیفرخواست قبول نمیکند. لذا در چنین مواردی پرونده دوم دارای اعتبار امر مختومه خواهد بود. چرا که اگر پرونده اولی قطعی شده باشد به صرف شکایت بعدی شاکی نمیتوان متهم را مجدداً تحت تعقیب قرار داد و مجدداً حکم محکومیت وی را صادر کرد چرا که موضوع در این حالت صرفاً جنبه خصوصی دارد که از طریق طرح در محاکم حقوقی قابل رسیدگی است. در ضمن در صورتیکه پرونده اول منتهی به رأی قطعی نشده باشد باید پرونده دوم در وقت احتیاطی باشد و پس از قطعیت رأی دادگاه نسبت به پرونده دوم، قرار موقوفی تعقیب صادر میکند.
اینکه برای شکایت شاکی در پرونده دوم با دستور اقدام کنیم کاملاً مخالف موازین حقوقی است و الزاماً بایستی به شکایت شاکی رسیدگی و رأی صادر کرد. علاوه بر این موضوع مشمول اعتبار امر مختومه نیز نمیشود. لذا در چنین مواردی پس از اظهارنظر ممکن است پرونده منتهی به جلب به دادرسی نشود اما اگر جلب به دادرسی شد با کیفرخواست جهت ادامه رسیدگی به دادگاه ارسال میشود.
نظر شما