صدور اجراییه علیه وراث محکومٌعلیه که از ما ترک مورث خویش مالی به ارث نبرده
فردی که خوانده دعوا بوده و محکومیت مالی قطعی دارد فوت میکند. محکومٌله به لحاظ فوت محکومٌعلیه تقاضای صدور اجراییه علیه وراث حینالفوت محکومٌعلیه میکند. چنانچه از ماترک چیزی به وراث محکومٌعلیه متوفی نرسیده باشد و مالی را از مورث خویش به عنوان ارثیه دریافت نکرده باشند، آیا میتوان علیه آنان اجراییه صادر کرد و یا چنانچه محکومٌله تقاضای بازداشت وراث محکومٌعلیه را کند، میتوان آنان را بازداشت کرد؟
نشست قضایی (8): در مورد سؤال مطروحه چنانچه ورثه ترکه را بر طبق قانون رد کرده باشند یا اصولاً متوفی حینالفوت ماترکی نداشته و مالی از وی به عنوان ارثیه به ورثه نرسیده باشد، ورثه در قبال طلبکاران متوفی مسئولیتی ندارند و محکومٌله نمیتواند علیه ورثه اجراییه صادر یا تقاضای بازداشت وراث را بکند؛ اما چنانچه ورثه بر طبق مقررات ماده 242 قانون امور حسبی، ترکه را قبول کرده باشند، مطابق ماده 248 قانون امور حسبی هر یک مسئول ادای تمام دیون به نسبت سهم خود خواهند بود مگر اینکه ثابت کنند دیون زاید بر ترکه بوده یا ثابت کنند که پس از فوت متوفی ترکه بدون تقصیر آنها تلف شده و باقیمانده ترکه برای پرداخت دیون کافی نیست که در اینصورت نسبت به زاید از ترکه مسئول نخواهند بود.
چنانچه وراث محکومٌعلیه از ماترک مورث خویش مالی به ارث نبرده باشند، نه میتوان علیه آنان اجراییه صادر کرد و نه آنان را به لحاظ عدم پرداخت دین مورث بازداشت کرد.
نظر شما