امروز: ۲۲ آذر ۱۴۰۳
روزنه ای به حقوق

مطالبه اجرت المثل تصرف مال مشاعی از سوی شرکاء

نشست قضایی تاریخ انتشار: 21/06/22 بدون نظر   588 بازدید

اندازه فونت    

کد نشست

۱۳۹۸-۶۶۲۴

برگزار شده توسط
استان هرمزگان/ شهر رودان
تاریخ برگزاری
۱۳۹۷/۰۸/۰۹

موضوع

مطالبه اجرت المثل تصرف مال مشاعی از سوی شرکاء

پرسش

آیا شریک مال مشاع می تواند علیه شریک دیگر که تمام مال مشاع را در تصرف داشته مطالبه اجرت المثل نماید ، آیا عدم تصرف مدعی کافی برای مطالبه اجرت المثل است یا اینکه ممانعت متصرف از تصرفات شریک دیگر باید اثبات شود ؟


نظر هیئت عالی

هر کس مال دیگری را ( اعم از ملک مفروز یا مشاعی ) در تصرف داشته باشد، چه با اذن باشد یا خیر، مکلف به پرداخت اجرت المثل ایام تصرف است ، مگر این که معلوم شود اذن در انتفاع مجانی بوده است. ( ماده 337 قانون مدنی) و در اموال مشاع ممکن است طرفین برای استفاده از آن توافقی به عمل آورده باشند که در این صورت طبق توافق عمل می شود.


نظر اکثریت

به حکم مواد 581 و 582 قانون مدنی تصرف شریک در مال مشترک بدون اذن شرکای دیگر جایز نبوده و صرف تصرف شریک در ملک مشاع بدون اذن ؛ کافی برای مطالبه اجرت المثل از ناحیه شریک است ، اعم از اینکه متصرف تمام ملک مشاع را در تصرف داشته باشد یا قسمتی از آن را، و مسأله ممانعت شریک متصرف تاثیری در دعوای مطالبه اجرت المثل ندارد.


نظر اقلیت

شریک زمانی می تواند از شریک متصرف در ملک مشاع مطالبه اجرت المثل نماید که ثابت کند از ناحیه شریک متصرف ممانعت در تصرف او شده و امکان استیفای منفعت در مال مشاع برای او نبوده است و صرف ادامه تصرفات یک شریک و سکوت شریک دیگر مبنی بر عدم اذن، موجب مسئولیت متصرف نیست.

برچسب ها: , ,
مطالب مرتبط

نظر شما

  • لطفاً از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
  • از ارسال دیدگاه های تکراری ، توهین به دیگران و ارسال متن های طولانی و اسپم خودداری نمایید.
  • از کلمات و اصطلاحاتی که محتوای نامناسب و توهین آمیز دارند در دیدگاه خود استفاده نکنید.
  • اين سايت تابع قوانين و مقررات جمهوري اسلامي ايران است.
رفتن به ابتدای صفحه