وکالت در شورای حل اختلاف
در دعاوی که در صلاحیت شورای حل اختلاف است اگر طـرفین یـا یکـی از آنهـا فـردی را به عنوان وکیل خود معرفی کنند آیا الزاماً شخص مزبور باید وکیل دادگسـتری باشـد یـا بـه اشخاص غیر از وکیل دادگستری نیز میتوان با تنظیم وکالتنامه در یکی از محاضـر اسـناد رسمی وکالت داد؟
مستفاد از ماده 189 قانون برنامه سوم توسـعه اقتصـادی و اجتماعی جمهوری اسلامی ایران ایـن اسـت کـه شـورای حـل اخـتلاف از دو نـوع صلاحیت برخوردار است: 1 .رسیدگی به اموری که ماهیت قضایی آن پیچیـدگی کمتـری دارد 2. رفع اختلافات محلی و حل و فصل اموری که ماهیت قضایی ندارد. بنابراین، چنـانچـه شـورای حل اختلاف، در حدود صلاحیت خود، به اموری که ماهیت قضایی دارد رسیدگی کند مـیتوانـد مرجع قضایی تلقی شود. ماده 10 آیـیننامـه اجرایـی قـانون مرقـوم رسـیدگی در شـورا را تـابع تشریفات قانون آیین دادرسی ندانسته و در خصوص الزامی بـودن طـرح دعـوا در شـورا توسـط وکیل دادگستری در مواردی که شاکی شخصاً مبادرت به اعلام شکایت نمیکند، آییننامـه مزبـور ساکت است. اما ملزم نبودن مرجع قضایی به رعایت تشریفات دادرسی به معنـای نادیـده گـرفتن آیین و ضوابط کلی و قواعد عمومی حاکم بر دادرسی و تخطی از آنهـا نیسـت بلکـه از مجمـوع مقررات قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امـور مـدنی (بـاب دوم ـ وکالـت در دعاوی) و قوانین مربوط به وکالت، استفاده میشود. در مواردی که مدعی یا شاکی توسـط وکیـل در مراجع قضایی، اقامه دعوا میکند، این وکیل الزاماً باید وکیل دادگستری باشد و اسـتثنا بـر ایـن قاعده، نیاز به تصریح قانونی دارد. کما اینکه بند (الف) ماده 7 قانون آیین دادرسی دیـوان عـدالت اداری مصوب سال 1379، اعلام شکایت به وسیله وکیـل دادگسـتری یـا وکیـل رسـمی را در آن دیوان، تجویز کرده است. آییننامه مرقوم نیز در چند مورد از قبیل رد دادرسان و مقررات دادرسی تشریفات قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مـدنی را لازم الرعایـه دانسـته است. بنا به مراتب به نظر میرسد طرح دعوا در شورای حل اختلاف توسط وکیل بلامـانع اسـت اما چنانچه دعوا ماهیت قضایی داشته باشد، دعوا باید توسط وکیل دادگستری اقامه شود.
در قانون وکالت آییننامه مربوط و نیز ماده واحده قانون اصلاح ماده یک قانون نحـوه اصـلاح کانونهای وکلای دادگستری، از وکالت در محاکم دادگستری نام برده شـده و چنـین برداشـت میشود که وکیل در محاکم دادگستری بایـد دارای پروانـه وکالـت باشـد ولـیکن مرجـع حـل اختلاف محکمه به معنای خاص خود نیست و در واقع یـک مرجـع شـبه قضـایی اسـت. هـر شخص میتواند دیگری را وکیل خود قرار دهد تا در شورای حل اخـتلاف از طـرف او نایـب باشد و به وکالت از او اقدام کند. البته در مواردی که قانون، وکالت دادن بـه دیگـری را مجـاز دانسته است، اصولاً هر شخص میتواند در امـور خـود بـه دیگـری وکالـت دهـد. اسـتثناء در خصوص محاکم دادگستری است و دفاع در این محاکم که وکیـل بایـد پروانـه وکالـت داشـته باشد در سایر مراجع اداری یا شبه قضایی داشتن پروانه وکالت لازم نیست.
چون در هر حال بحث دفاع مطرح است و شورای حل اختلاف نیز مبـادرت بـه کـار قضـایی کرده و اقدام به حل و فصل اختلافات و رسیدگی به جرایم در حدود اختیارات خود میکند به عبارتی بخشی از وظایف و اختیارات دادگستری به شورا واگذار شده اسـت بنـابراین، در ایـن مرجع نیز شخصی میتواند وکالت کنـد کـه پروانـه وکالـت داشـته باشـد. بـه عبـارتی وکیـل دادگستری باشد.
نظر شما