امروز: ۲۲ آذر ۱۴۰۳
روزنه ای به حقوق

دخالت اجباری وکیل در طرح بعضی از دعاوی با توجه به مواد 31 و 32 قانون اصلاح پاره‌ای از قوانین دادگستری و آیین‌نامه اجرایی

نشست قضایی تاریخ انتشار: 21/06/20 بدون نظر   530 بازدید

اندازه فونت    

کد نشست

۱۳۹۷-۵۳۸۳

برگزار شده توسط
استان کرمان/
تاریخ برگزاری
۱۳۸۵/۰۶/۰۶

موضوع

دخالت اجباری وکیل در طرح بعضی از دعاوی با توجه به مواد 31 و 32 قانون اصلاح پاره‌ای از قوانین دادگستری و آیین‌نامه اجرایی

پرسش

با توجه به مواد 31 و 32 قانون اصلاح پاره‌ای از قوانین دادگستری مصـوب 1356 شمسـی و آیین‌نامه اجرایی آن مصوب ریاست محترم قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران مبنی بر دخالت اجباری وکلا در طرح بعضی از دعاوی، در صورتی که فردی دادخواستی به دادگاه حقوقی تقدیم کند لکن وکیل در آن دخالت نداشته و یا آن را مطرح نکرده و یا در حال دادرسی وکیـل اسـتعفا کند، دادگاه رسیدگی کننده چه تصمیمی می‌گیرد، مستند قانونی آن را بیان کنید؟ الف) صدور اخطاریه رفع نقص به خواهان جهت معرفی وکیل و در صـورت اسـتعفای وکیـل صدور قرار توقف دادرسی تا معرفی وکیل جدید. ب) صدور قرار عدم استماع دعوا به لحاظ عدم طرح صحیح دعوا.


نظر هیئت عالی

مطـابق قـانون اساسـی جمهـوری اسـلامی ایـران، دادخواهی حق مسلم هر فرد است و بـه موجـب اصـل 35 آن قـانون، در همـه دادگاه‌ها طرفین دعوا حق دارند برای خود وکیل انتخاب نمایند و اگر توانایی انتخاب وکیل را نداشته باشند، باید برای آنها امکانات تعیین وکیل فراهم گردد. در فرض سؤال بـا توجـه به ماده 4 آیین‌نامه الزامی شدن حضور وکیل و اصلاحیه مورخه 1384/4/18حتـی الامکـان باید در جهت سهولت امر با همکاری مؤسسات معاضدت قضایی در کـانون‌هـای وکـلا و هیأت ماده 2 آیین نامه اجرایی ماده 187 قانون برنامه سوم توسعه، در صـورت بـی‌بضـاعت بودن و یا عدم توانایی تأدیه حق‌الوکاله، نسبت به تأمین وکیـل معاضـدتی اقـدام گـردد. در مواردی که شخصی با توانایی مالی برای تأدیه حق‌الوکالـه از معرفـی وکیـل امتنـاع نمایـد، دعوای وی قابل استماع نخواهد بود. در صورت فوت یا استعفای وکیل دادگاه مقرر خواهد داشت که به خواهان اخطار شود، وکیل جدید برای خود معرفی نماید.


نظر اکثریت

با توجه به مدلول مواد 53 و 54 و 66 قانون آیین دادرسی دادگـاه‌هـای عمـومی و انقـلاب در امور مدنی که عدم رعایت شرایط شکلی و پیوست‌های دادخواست از موارد نقص بر شمرده و اینکه آیین‌نامه اجرایی مواد 31 و 32 قانون اصلاح پاره‌ای از قوانین دادگستری به تجویز قـانون مذکور شرطی به شرایط تکمیل دادخواست از حیث ضرورت تعیین و معرفی وکیل و بـه تبـع آن ضم وکالت‌نامـه افـزوده اسـت، در صـورتی کـه خواهـان بـدون معرفـی وکیـل و انضـمام وکالت نامه او طرح دعوا کند مدیر دفتـر دادگـاه مـورد نقـص را مطـابق مـاده 55 قـانون آیـین دادرسی دادگاه‌های عمومی و انقلاب در امور کیفری به وی اظهار می‌کنـد و در صـورت عـدم تکمیل قرار رد دادخواست را صادر خواهد کرد.


نظر اقلیت

با عنایت به اینکه تصویب آییننامه اجرایـی مـواد 31 و 32 قـانون اصـلاح پـاره‌ای از قـوانین دادگستری طریق قانون دعوا منحصر به تعیین و معرفی وکیل رسمی دادگستری شده و مستنبط از زمان ماده 2 قانون آیین دادرسی دادگاه‌های عمومی و انقلاب در امـور مـدنی خواهـان بایـد دعوای خود را مطابق قانون طرح کند. چون خواهان در صورت عدم معرفی وکیل دعوای خود را مطابق قانون طرح نکرد ادعای وی قابل استماع نبوده و دادگاه باید قرار عـدم اسـتماع دعـوا صادر کند. در صورتی که در اثنای رسیدگی وکیل استعفا دهد دادگـاه بـا اسـتفاده از مـدلول مـاده 39 قانون آیین دادرسی دادگاه‌های عمومی و انقلاب در امور مدنی به خواهان اخطار می‌نمایـد کـه وکیل دیگری معرفی نماید و چنانچه خواهان به این تکلیف قانونی خود عمل نکند دادگاه بنـا به استدلال فوق قرار عدم استماع دعوا را صادر خواهد کرد.

مطالب مرتبط

نظر شما

  • لطفاً از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
  • از ارسال دیدگاه های تکراری ، توهین به دیگران و ارسال متن های طولانی و اسپم خودداری نمایید.
  • از کلمات و اصطلاحاتی که محتوای نامناسب و توهین آمیز دارند در دیدگاه خود استفاده نکنید.
  • اين سايت تابع قوانين و مقررات جمهوري اسلامي ايران است.
رفتن به ابتدای صفحه