امروز: ۲۲ آذر ۱۴۰۳
روزنه ای به حقوق

نحوه و میزان مطالبه مَهر توسط پدر و مادر زوجه متوفی

نشست قضایی تاریخ انتشار: 21/06/19 بدون نظر   1556 بازدید

اندازه فونت    

برگزار شده توسط

استان خراسان شمالی/ شهر بجنورد
تاریخ برگزاری
۱۳۸۵/۰۳/۰۵

موضوع

نحوه و میزان مطالبه مَهر توسط پدر و مادر زوجه متوفی

پرسش

آیا با ارائه دادخواست مطالبه مَهر از ناحیه پدر و مادر زوجه متوفیٰ، می‌توان زوج را محکوم به پرداخت مَهر کرد؟


نظر هیئت عالی

مَهر زن متوفیٰ از جمله دارایی و ماترک محسوب می‌شود. پدر و مادر زوجه به عنوان ورثه متوفیٰ، به قدر سهم خود می‌توانند مَهر دخترشان را از زوج مطالبه کنند و دادگاه پس از رسیدگی و احراز صحت دعوا، حکم به پرداخت مَهر به میزان سهم‌الارث ابوین زوجه صادر خواهد کرد. با این ترتیب، نظر اکثریت قضات دادگستری شهرستان بجنورد تأیید می‌شود.


نظر اکثریت

در ماده 1082 قانون مدنی چنین آمده است: «به محض عقد، زن مالک مَهر می‌شود و می‌تواند هر نوع تصرفی که بخواهد در آن بنماید.» طبق این ماده به محض وقوع عقد، مَهر در مالکیت زن قرار گرفته و جزو اموال زوجه محسوب می‌گردد. بنابراین، در صورت فوت زوجه، پدر و مادر وی می‌توانند سهم‌الارث خود را از آن مطالبه کنند. اگر مَهر در زمان حیات زوجه پرداخت شده باشد، جزو اموال و دارایی‌های موجود است که از همان اموال هر یک از ورثه من جمله پدر و مادر زوجه ارث می‌برند و اگر در زمان حیات زوجه، مَهر هنوز پرداخت نشده باشد جزو طلب‌های زوجه از زوج است که پدر و مادر به قائم مقامی می‌توانند آن‌ را مطالبه کنند. البته باید توجه داشت پدر و مادر فقط به میزان سهم‌الارث خود می‌توانند تقاضای مَهر فرزند متوفایشان را بکنند.


نظر اقلیت

طبق صراحت ماده 1082 قانون مدنی شکی وجود ندارد که مَهر از اموال زوجه است، لیکن باید به این مطلب توجه کرد که در عرف جامعه و عرف قضایی، عندالمطالبه مرد را محکوم به پرداخت مَهر می‌نمایند. به عبارتی تا زمانی که زوجه تقاضای مَهر نکرده باشد در هیچ محکمه‌یی مرد را به پرداخت مَهر محکوم نمی‌کنند. از طرفی در عرف جامعه کمتر پیش می‌آید که زن مَهر خود را به اجرا گذاشته و آن را مطالبه کند، بلکه زن خود را شریک زندگی مرد دانسته و به جهت تحکیم روابط خود با همسر و تشدید محبت و اثبات علاقه‌مندی خود به زندگی هیچ گاه این حق قانونی خود را اعلام نکرده و مطالبه نمی‌کند و معمولاً فقط در مواردی که بین زوجین اختلاف شدید تا حد جدایی پیش‌ آید زوجه اقدام به مطالبه مَهر می‌نماید. بنابراین، می‌توان گفت اگرچه قانون زن را مالک مَهر به مجرد وقوع عقد دانسته، در عرف جامعه اصل بر این است که زوجه آن را مطالبه نمی‌کند. حتی شاید بتوان گفت اصل در عرف جامعه این است که غالباً زنان مَهر خود را با مطالبه نکردن، هبه نموده و می‌بخشند و اگر عنوان هبه را نتوان در این‌جا پذیرفت، قدر متیقن این است که زنان مَهر خود را مطالبه نمی‌کنند. حال با این توضیحات می‌توان گفت در فرض سؤال، اگر زوجه تا قبل از فوت مطالبه مَهر کرده باشد، پدر و مادر وی می‌توانند به میزان سهم‌الارث خود تقاضای مطالبه مَهر کنند، والّا باید اصل را بر این قرارداد که زوجه قصد مطالبه مَهرش را در زمان حیاتش از زوج نداشته است. فلذا، دراین خصوص حقی به پدر و مادر وی تعلق نمی‌گیرد.

مطالب مرتبط

نظر شما

  • لطفاً از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
  • از ارسال دیدگاه های تکراری ، توهین به دیگران و ارسال متن های طولانی و اسپم خودداری نمایید.
  • از کلمات و اصطلاحاتی که محتوای نامناسب و توهین آمیز دارند در دیدگاه خود استفاده نکنید.
  • اين سايت تابع قوانين و مقررات جمهوري اسلامي ايران است.
رفتن به ابتدای صفحه