افزودن خواسته دیگری به دعوای اصلی که با آن مرتبط بوده و دارای منشاء واحد است
با توجه به ماده 98 قانون آیین دادرسی مدنی آیـا خواهـان تـا پایـان جلسـه اول دادرسـی میتواند خواستهای را که در دادخواست به آن تصریح نکرده در صورت ارتباط یا وجود منشأ واحد با دعوای طرح شده به خواسته های خود اضافه کند یا خیر؟
با تأیید نظر اکثریت در مورد افزایش خواسـته حتّـی اگـر موضوع از جنس خواسته نباشد چنانچه با دعوای اصلی مرتبط و منشأ واحـدی داشته باشد تا پایان اولین جلسه دادرسی پذیرش آن بلامانع است.
در ماده 98 اگر چه قید «تصریح» ذکر شده و لیکن این قید مفهوم ندارد و قید صرفاً توضـیحی است و برای افزایش خواسته لازم نیست که امر افزوده شده از جـنس خواسـته تصـریح شـده باشد فقط لازم است امر افزوده شده با خواسته تصریح شده مرتبط باشد و منشأ واحدی داشته باشد. بنابراین، از باب تمثیل اگر خواسته تصریح شده خلع ید است خواهان میتواند در مقـام افزایش خواسته اجرت المثل را نیز به آن اضافه کند و رویه عملی قضات از گذشته تا بـه حـال به همین صورت بوده است.
افزایش خواسته به دو صورت متصور است یک صـورت اینکـه خواهـان خواسـته خـود را از همان جنس افزایش دهد مثلاً ده میلیون ریال را به بیست میلیون ریال افزایش دهـد و صـورت دیگر اینکه خواستهیی از جنس دیگر، به خواسته تصریح شده در دادخواست افزوده شود مـثلاً خواسته خلع ید است و خواهان قلع و قمع را هم به آن اضافه میکنـد. در پاسـخ سـؤال بایـد گفت عرفاً به هر دو مصداق افزایش خواسته صدق میکند و لـیکن در قالـب مـاده 98 قـانون مذکور به نظر میرسد فقط آن چیزی که در دادخواست تصریح شده قابل افزایش اسـت زیـرا مقنن اعلام کرده خواسته تصریح شده در دادخواست قابل افزایش است. بنابراین، فقط مصداق اول مشمول ماده 98 است و افزایش خواستهای که به آن تصریح نشده خـود دعـوای مسـتقلی است که طرح آن مستلزم تقدیم دادخواست است. در مصداق دوم آنچه محقق میشود الحـاق است نه افزایش.
نظر شما