چگونگی پرداخت دیه وقتی قاتل ورثه مقتول است
مطابق ماده 451 قانون مجازات اسلامی چنانچه قاتل از ورثه مقتول باشد و قتل خطای محض یا شبه عمد باشد، وی از دیه ارث نمی برد. حال چنانچه شرکت بیمه دیه مقتول را به طور کامل به حساب دادگستری واریز نماید تکلیف واحد اجرای احکام در پرداخت دیه به وراث مقتول چیست ؟
قاتل غیرعمد که راننده مقصر است و خود وارث متوفی می باشد، از دیه وی ارث نمی برد و این موضوع درماده 451 قانون مجازات اسلامی مصوب 1/2/1392 نیز تصریح شده است . البته این حکم تاثیری در مسئولیت بیمه گر نداشته و موجب کاهش آن نسبت به دیه متعلقه به سایر وراث نیست و کل دیه متوفی به سایر ورثه غیر از راننده مقصر پرداخت می شود. بنابراین نظریه اکثریت قضات محترم دادگستری شهرستان زرندیه مورد تایید است . نظریه مشورتی 1000/95/7-30/4/95 اداره کل حقوقی قوه قضائیه، مؤید این استنتاج است.
چون قاتل ممنوع از ارث بردن است لذا یک فقره دیه کامله بین سایر وراث تقسیم می گردد. مانند حالتی است که قاتل جزء ورثه مقتول نباشد. هم چنین است هر گاه قاتل خود مکلف به پرداخت دیه باشد موظف است یک فقره دیه کامله به سایر وراث بپردازد و نمی تواند سهم خود را به بهانه تهاتر کم کند.
صرف نظر از قواعد حقوقی و فقهی، شرکت بیمه به موجب قرار داد فی ما بین خود و بیمه گذار مکلف به پرداخت دیه کامل بوده و قاتل نیز ارث می برد هم چنانکه بدون لحاظ جنسیت و مذهب دیه کامل پرداخت میشود.
نظر شما