یک پسته کار کرمانی در گفت گو با «دادنوشت» زیر و بم تولید و صادرات طلای سبز را تشریح کرد
خانواده «رمضانی» بیش از یک قرن نسل اندر نسل، به کار تولید «پسته»، این خندان زیبا اما غمگین مشغولند. «امین»، جوان ترین وارث این میراث خانوادگی در گفت گو با دادنوشت، می گوید:«این محصول در حال نابودی خود و تولید کننده است». کرمان قطب تولید و صادرات پسته ایرانی است اما این روزها نه خودش نه محصولش حال خوبی ندارند.
در سراسر گیتی خواهان دارد؛ از همین افغانستان تا آن سوی دنیا در آمریکا که روی میز رییس جمهورها هم جا خوش کرده و دلبری می کند اما کرونا، بی آبی، مافیا،دلار و همه چیز دست به دست هم داد تا این روزها حال این «طلای سبز» نزار شود.
امین رمضانی می گوید:«کرونا سبب شد تا قیمت 9و نیم دلاری قیمت پسته فندقی که عیار قیمت گذاری پسته محسوب شده و به کشورهای چین، هند و پاکستان صادرمی شود به 5 دلار کاهش یابد و این محصول برای صادارت با بحران مواجه شود.» البته رمضانی معتقد است که عدم حمایت و هم چوب لای چرخ پسته کار و صادر کننده گذاشتن نیز عامل این بهم ریختگی شد.
این تولید کننده پسته در ادامه این گفت گو افزود: ما به صورت خانوادگی طی چند نسل با بیش از یک قرن قدمت مشغول تولید پسته هستیم. یعنی خانواده رمضانی به کار باغداری پسته مشغولند اما من بعد از پایان تحصیلات وارد کار صادرات اما به صورت غیر مستقیم شدم. عمده تخصص من در صادرات پسته ای است که به درد صادرات برای کشورهای اطراف بخودر که کمی ضعیف تر از پسته ای است که در داخل مصرف و یا به اروپا و آمریکا صادر می شود.به طور کلی پسته ای که در داخل مصرف می شود، کیفیت و قیمت بالاتری از این نوع پسته صادراتی دارد.
این واسطه صادرات پسته همچنین ادامه داد: از زمان شیوع کرونا تا کنون صادرات به شدت دچار مشکل شد، به گونه ای که می توانم ادعا کنم به صفر رسیده است. برای صادارت پسته ملاک قیمت گذاری پسته فندقی است که در شرایط عادی کیلویی 9 و نیم دلار است اما در دوره کرونا این پسته به کیلویی 5 دلار کاهش یافت و سبب شد تا صادر کننده برای جلوگیری از ضرر صادرات را کاهش و یا متوقف کند. از سوی دیگر پسته محصولی است که نگهداری خاصی نیاز دارد،چرا که می تواند دچار افت شده و به دلایل مختلف از بین برود.از سوی دیگر به دلیل بی آبی و سرما این محصول 60 تا 70 درصد دچار کاهش تولید شد. در واقع همه عوامل مختلف دست به دست هم داد تا این برند زیبای ایرانی با مشکلات متعددی مواجه شود.
وی سپس متذکر شد:ما در دوره کرونا پسته را با ترس خریداری می کردیم اما اکنون با ضعیف شدن این بیماری شرایط قدری بهتر شده اما هنوز به دوره قبل بازنگشته است. به جرات می توانم بگویم که عواملی که در بالا گفته شد سبب ورشکستگی بسیاری از افرادی شده که به طور مستقیم و یا غیر مستقیم با این محصول در ارتباط هستند.
این تولید کننده پسته در ادامه نیز افزود: پسته یک کالای غیر نفتی و بسیار مناسب برای صادارت به اقصی نقاط دنیاست اما در کرمان که مرکز تولید این محصول محسوب می شود چون از دیر باز این کار در دست یک قشر بی سواد بوده و به روز رسانی نمی شود، دچار مشکلات اساسی شده و به صورت مافیایی اداره می شود.
وی همچنین اظهار داشت: من به دلیل مشکلاتی که عنوان کردم درصدد تغییر شغل مورد علاقه و خانوادگی خود بودم ،از این جهت با مراجعه به «ایزوکیا» بر این مساله اصرار کردم اما با راهنمایی های امیرهمایون کاشانی کیا و با توجه به رزومه مثبت این مرکز مشاوره از تصمیم خود منصرف شده و به این نتیجه رسیدم که با اندکی تغییرو و تبیین استراتژی درست می توانم این حرفه را از شرایط فوق نجات داده و شاید منشا یک اتفاق مثبت در شهر خود باشم.
در ادامه مشاور ارشد مرکز مشاوره «ایزوکیا»در خصوص مشکلات تولید و صادارت محصول پسته به عنوان یکی از ارکان صادرات غیر نفتی کشور گفت: جوامع به 4 دسته بدوی، سنتی، مدرن و فرامدرن تقسیم می شوند. این تقسیم بندی در همه ارکان زندگی بشر کاملا نمایان و دیده می شود. به عنوان مثال شهرهای اصفهان و یا کاشان شهرهای سنتی هستند اما بیشترین گردش مالی بانک های کشور به این دو شهر مربوط می شود. کرمان نیز شهری قدیمی با پتانسیل بالاست اما هنوز نتوانسته جایگاه خود را در این تقسیم به درستی مشخص کند، از این جهت تولید و صادرات محصولی مانند پسته که می تواند جهان را تسخیر کند، هنوز در مرحله بدوی باقی مانده است. از این جهت این شرایط نیازمند یک تغییر اساسی است.
امیرهمایون کاشانی کیا در خصوص فعالیت خانواده رمضانی در حوزه پسته نیز گفت: این تولید کننده و واسطه محترم چند مشکل اساسی دارد. اول اینکه مشتری های محدودی داشته که همین تعداد محدود هم بومی خود کرمان بوده اند. دوم اینکه،این مشتری ها همه با هم در کار صادرات بوده اند و سوم، این واسطه و تولید کننده با مصرف کننده نهایی در ارتباط نبوده است. در این شرایط، ایزوکیا پیشنهاد ایجاد یک فروشگاه اینترنتی را به وی داد که در آن بتواند به صورت کاملا مستقیم با مشتری های داخلی و خارجی خود بدون هیچ واسطه ای به زبان انگلیسی و فارسی ارتباط برقرار کند و مانند یک فروشگاه تمام عیار بتواند محصول خود را بفروشد.
وی سپس افزود: ما این فرصت این تولید کننده و صارد کننده ایجاد می کنیم که بتواند،به جای اینکه با 50 نفر کار کند با 500 نفر در ارتباط باشد، به جای فروش 50 کیلو، 500 کیلو بفروشد و به جای معامله با چک با دردسرهای فراوان بتواند به صورت نقدی معامله کند و به طور کلی بتواند یک تحول اساسی در کار خود ایجاد کند. یعنی وی هم خرده فروشی مناسب داشته باشد هم با فروشنده نهایی در ارتباط باشد و هم اینکه بتواند هزنیه های خود را به درستی تامین کند بدون اینکه نوسانات ارز و کرونا و یا مساله دیگری در کار وی خلل ایجاد کند.
کاشانی کیا همچنین متذکر شد: بحث دیگری که خود این تولید کننده مبتکر آن است، اینکه با ایجاد یک فروشگاه برای خرید محصولات کشاورزانی که تولید اندکشان در حال نابودی است، بتواند شرایط خرید محصولات آنها را با قیمت مناسب فراهم کند که این افراد نیز برای تولید محصول مناسب هرچند اندک خود تشویق شوند.
گفتنی است، «ایزوکیا» به عنوان حامی تولید و صادرات و همه صاحبان کسب و کار به همه کسانی که برای صادارت و واردات نیاز به یاری و پشتوانه ای اساسی دارند این نوید را می دهد که با همکاری این مجموعه که غیر از تهران دفتر مسکو آن نیز از مدتی قبل با تمام مجوزهای لازم از کشور روسیه فعالیت خود را آغاز کرده می تواند همه نیازهای صاحبان صادرات و واردات را رفع کند.
نظر شما