ایجاد و شراکت در موسسه حقوقی در کشور آمریکا صرفاً توسط وکلای دادگستری ممکن است؛ امری که فارغ از محاسنش در این کشور چالشهایی را در ارائه خدمات حقوقی ایجاد کرده است.
به گزارش وکلاپرس، طبق قواعد رفتار حرفهای وکلا در ایالات متحده آمریکا غیر وکیل اجازه تأسیس موسسه حقوقی و شراکت با وکلا در این نهادها را ندارد. اما این رویه در سال های اخیر با چالش هایی مواجه شده و برخی ایالتها به سمت تسهیل شراکت غیروکلا با وکلای دادگستری در مدیریت این موسسات رفته اند.
مشروح یادداشت رویترز در این زمینه را در ادامه مشاهده می کنید:
بر اساس قاعده ۵/۴ از مجموعه قواعد رفتار حرفهای مربوط به حرفه وکالت، موسسات حقوقی از ارائه فرصتهای مالکیت یا سایر فرصت های سرمایه گذاری به غیر وکلا منع شده اند.
با این حال، برخی از تحولات اخیر در چندین ایالت، از کاهش این محدودیتهای طولانی مدت و پتانسیل ایجاد تغییرات چشمگیر در نحوه تأمین مالی این مؤسسات حقوقی خبر میدهد
قواعد استقلال حرفهای کانون وکلای دادگستری آمریکا(ABA) نخستین بار در سال ۱۹۸۳ منتشر شد. در قسمت (الف) قاعده ۵.۴ بیان میشود:
« وکیل یا موسسه حقوقی نمیتواند درآمد خود را با فردی غیر وکیل به اشتراک بگذارد … »
در حالی که در قسمت (ب) ذکر میکند:
«وکیل اجازه شراکت با شخص غیر وکیلی که تمام فعالیتهایش مربوط به جوزه اجرای قانون(practice of law) میشود، ندارد.»
در زمانی که این قواعد نهایی شد و نسخه هایی از این قواعد توسط کانون های وکلای ایالتی به تصویب رسید، این محدودیت ها و سایر محدودیت ها برای مستقل نگه داشتن وکلا در مشاوره حقوقی و جلوگیری از ترجیح سودانگاری بر انجام وظیفه از سوی مالکان غیر وکیل، ضروری تلقی شدند.
پس از تصویب این قاعده توسط کانون های وکلای ایالتی، محدودیتهای این قاعده تقریباً بلافاصله توسط موسسات حقوقی متعددی به چالش کشیده شد.
آن ها استدلال می کردند این قاعده آنها را از سرمایه گذاری غیر وکلا منع می کند و مانع نمایندگی در قبال موکلانی که دارای بودجه بیشتری بودند، میشود.
برخی دیگر استدلال کردند که قاعده مذکور از ارائه خدمات حقوقی ارزان قیمت توسط کلینیک های حقوقی تجاری جلوگیری می کند و دسترسی برابر به دادگاه و دادگستری را کاهش می دهد.
علیرغم انتقادات موجود، هیچکدام از این استدلالها موفقیتآمیز نبود، و برای سالیان سال شهر کلمبیا تنها حوزه قضایی در آمریکا بود که در آن، تحت شرایط محدود، امکان مشارکت وکلا با غیر وکلا و حقوقدان برای راهاندازی و اداره موسسات حقوقی وجود داشت.
با این حال، در چند سال اخیر، دو ایالت نگاه تازه ای به نسخه ی بومی سازی شده ی قاعده ۵.۴ داشته اند و رویکردهای جدیدی را امتحان کرده اند.
در آگوست ۲۰۲۰، کانون وکلای ایالت یوتا پروژه ای آزمایشی به وجود آورد و به غیر وکلا اجازه داد تا برای دریافت مجوز ارائه خدمات حقوقی به دفتر نوآوری خدمات حقوقی این کانون درخواست دهند.
تا مارس ۲۰۲۲، ۳۱ سازمان برای ارائه ی دامنه ی گسترده ای از خدمات شامل حقوق بازرگانی، مهاجرت، طلاق و موضوع جراحات فردی مورد تائید قرار گرفتند و پروژه ی آزمایشی از دو سال به هفت سال افزایش پیدا کرد.
به همین منوال، کانون وکلای ایالت آریزونا قاعده ۵.۴ را کاملا حذف نمود و یک درخواست مجوز جدید برای ساختار تجاری جایگزین(ABS) به وجود آورد که تا حدی تحت مالکیت افراد غیر وکیل است. با این حال، هر ABS باید حداقل شامل یک وکیل برای ارائه خدمت به عنوان مشاور باشد.
دیگر ایالتها گامهای معتدلتری برای توقف اجرای قاعده مذکور برداشته اند.
به عنوان مثال، در ۱۸ فوریه ۲۰۲۱، دادگاه عالی کالیفرنیا اصلاحیهای را در قاعده ۵.۴ تصویب کرد که امکان تقسیم درآمد به مدیران غیر وکیل موسسات غیر انتفاعی تحت قانون IRS Rule 501(c)(3) را میداد.
به همین منوال، در ایالت ماساچوست، یک موسسه حقوقی میتواند درآمدها را با یک نهاد معاضدت حقوقی واجد شرایط(qualified legal assistance organization) تقسیم کند؛ در صورتی که شرایط به اشتراک گذاری درآمد کاملا با مشتری در میان گذاشته شود و توسط وی تائید گردد.
در ایالت جورجیا، وکلای دادگستری می توانند با موسسات حقوقی در سایر حوزههای قضایی همکاری کنند و درآمدشان را با آنها تقسیم کنند؛ حتی اگر آن نهادها طبق قوانین خودشان دارای مالکانی غیر وکیل بوده باشند.
در ایالت فلوریدا، در ۸ نوامبر سال ۲۰۲۱، کانون وکلا فلوریدا به اتفاق آرا با لیست اصلاحیه های پیشنهادی به قاعده ۵.۴ مخالفت کردند که در کنار مواردی دیگر، اجازه ی مالکیت جزئی موسسات حقوقی توسط افراد غیر وکیل و اجازه ی تقسیم درآمد با ایشان را میداد. در ماه مارس سال بعد، دادگاه عالی ایالت فلوریدا با این موضوع موافقت نمود.
کانون وکلای دادگستری آمریکا که پیشنویس قواعد پایه رفتار حرفهای وکلا را ارئه کرده است، نیز موضع مشابهی اتخاذ نمود.
پس از مجادله ی گسترده در جلسه ی فوریه ی ۲۰۲۰، شامل بحث در باره ی اصلاحیه ی قاعده مذکور، نمایندگان کانون وکلای دادگستری آمریکا قطعنامه ی ۱۱۵ را منتشر کردند که از راهکارهای نوآورانه برای افزایش دسترسی به عدالت – در صورتی که این راهکارها از قاعده ۵.۴ کانون وکلای دادگستری آمریکا در حالت فعلی آن تخطی نکند، استقبال می کنند.
روشن است که رقابت، چه با تغییر و چه با عدم تغییر از راه خواهد رسید. بسیاری از بزرگترین شرکتهای حسابداری کشور که به اجرای قوانین رفتار حرفه ای کانون وکلای دادگستری ایالتی ملزم نشده اند، خدمات جدیدی را اضافه کردهاند که مستقیما با خدمات موسسات حقوقی سنتی رقابت میکند. این حقیقت که خدمات جدید موفقیت آمیز و سودآور بوده اند نشان می دهد که مشتریان در همه ی سطوح به شیوه های مقرون به صرفه ی توسعه و حل مشکلات حقوقی خود علاقه مند هستند.
بحث راجع به مقرون به صرفه ترین راههای افزایش دسترسی به خدمات حقوقی ادامه پیدا خواهد کرد تا به موضوع مالکیت موسسات حقوقی توسط افراد غیر وکیل برسد.
فراهم آورندگان خدمات حقوقی انلاین – مانند راکت لایر و لگال زوم – هم اکنون نوآوریهای قابل توجهی در فضای خدمات حقوقی ایجاد کرده اند و خدماتی را ارائه می کنند که مورد نیاز بسیاری از شهروندان عادی است. شهروندانی که قادر به پرداخت هزینه شرکتهای حقوقی با خدمات کامل نیستند.
موفقیت شرکتهای حسابداری در ارائه ی خدمات مدیریت اکتشاف دعوای قضایی همچنین نشان داد که تغییر در خدمات قضایی می تواند در هر سطحی رخ بدهد. بحث راجع به آیندهی قاعده ۵.۴ قطعا در آغاز راه خود است.
نظر شما