مطالبه طلب علیه صادر کننده(متوفی) و ضامنین چک با درج تاریخ بر روی چک از سوی صندوق قرض الحسنه
صندوق قرض¬الحسنه با انعقاد قراردادی به شخص (الف) مبلغ پنجاه میلیون ریال تسهیلات اعطا می¬کند و در قبال پرداخت این وجه، یک فقره چک بدون تاریخ به مبلغ شصت میلیون ریال که به امضای دو نفر ضامن رسیده است در زمان تنظیم قرارداد از گیرنده تسهیلات دریافت می¬کند. پس از گذشت شش ماه که زمان سررسید برگشت تسهیلات بوده است، صندوق با درج تاریخ بر روی چک، دعوای مطالبه طلب (وجه چک) علیه صادرکننده و ضامنین را مطرح میکند، در حالی که صادرکنندۀ چک چهار ماه قبل از تاریخ مندرج در چک فوت کرده است. حال در فرض سؤال، آیا جرمی در خصوص اقدام صندوق با توجه به مرقوم کردن تاریخ بر روی چکی که بدون تاریخ صادر شده است، قابل تصور است؟ اگر جرمی متصور باشد به چه کسی منتسب است؟ آیا ضامنین، با توجه به ظهر چک مسئولیت در پرداخت دارند؟
با توجه به اینکه در قانون صدور چک، صدور چک بدون تاریخ فاقد وصف کیفری قلمداد شده است؛ لذا به نظر می¬رسد صدور چک بدون تاریخ رافع مسئولیت صادرکننده و ظهرنویس و ضامن نبوده و چون به هر تقدیر صادرکنندۀ چک استیفای بلاجهت کرده و صدور چک از بابت استرداد تسهیلات وام مأخوذ بوده است، روابط حقوقی طرفین مبتنی بر وجود قرارداد و رابطه حقوقی، مؤید این موضوع است که استفاده از چک و طرح دعوا علیه ورثه متوفی و ظهرنویس و ضامن آن، با رعایت مقررات قانون تجارت بلامانع است و نظر اکثریت که منطبق با واقعیت رابطه حقوقی صادرکننده و ضامنین آن است، صائب تشخیص و تأیید می¬شود.
اولاً؛ عدم درج تاریخ چک از طرف صادرکننده به معنی تفویض اختیار درج تاریخ به گیرندۀ چک محسوب میشود که با فوت، این تفویض اختیار از بین نرفته و در نتیجه درج تاریخ جعل نبوده و فاقد وصف جزایی است. ثانیاً؛ امضاکنندگان ظهر چک طبق قانون تجارت مسئولیت تضامنی داشته و مسئول در پرداخت هستند.
اولاً؛ عدم درج تاریخ بر روی چک به معنی اعطای وکالت در درج تاریخ به گیرنده چک از طرف صادرکننده است که با فوت وی از بین می¬رود. در نتیجه درج تاریخ بر روی چک بعد از فوت، جعل محسوب شده و جرم است. ثانیاً؛ امضاکنندگان ظهر چک مسئولیت تضامنی دارند.
نظر شما