بررسی بزه قذف در برائت از زنای محصنه
شخص الف از شخص ب شکایتی دایر بر قذف مطرح می نماید با این وصف که مشتکی عنه علیه اینجانب به اتهام زنای محصنه در دادگاه کیفری یک طرح شکایت می نماید که در نهایت منتهی به برائت اینجانب می گردد؛ اما در بزه رابطه نامشروع منجر به محکومیت اینجانب گردید با توجه به اینکه از بزه زنای محصنه تبرئه شدم بابت قذف از شخص الف شاکی و تقاضای رسیدگی دارم. 1: آیا بزه قذف به شخص الف قابل انتساب می باشد؟ 2: آیا در قالب افترا شخص الف قابل تعقیب می باشد؟
در جرم قذف و افترا سوء نیت مجرمانه شرط تحقق جرم است. کسی که به عنوان تظلمخواهی اقدام به شکایت دایر بر زنای محصن یا محصنه کرده و بر دادگاه این جرم ثابت نشده و نوع خفیف ارتباط (ارتباط نامشروع) ثابت شده، نمیتوان او را قاذف دانست زیرا فاقد سوء نیت مجرمانه است.
بزه قذف از جمله جرایم علیه اشخاص می باشد و باید حداقل سوء نیتی وجود داشته باشد؛ شخص الف درجهت احقاق حق و تظلم خواهی شکایت نموده است و در اینگونه از بزه ها، مرجع قضایی حتی المکان سعی دربزه پوشی دارد تابزه زنا اثبات نگردد و در نهایت بزه رابطه نامشروع طرف محکوم گردد. در اینگونه بزه ها تابع رسیدگی عرفی هستیم، نمی توان شکایت شخص ب را پذیرفت و عمل قذف را به شاکی منتسب نمود و بزه افترا هم قابلیت رسیدگی ندارد.
بزه قذف قابل انتساب به شخص الف می باشد؛ چراکه طرح شکایت ازسوی وی و عدم اثبات آن خود اشاعه فحشا محسوب می گردد و مبنای این موضوع فقهی می باشد در اینجا بحث سوء نیت مطرح نمی باشد و آثار سوء عدم اثبات زنای محصنه، بیشتر است. وقتی شاکی توان اثبات ندارد نباید اقدام به طرح شکایت نماید.
نظر شما