چک و نحوه نقل انتقال آن در وجه شخص معین با عنایت به ماده 312 قانون تجارت
با توجه به ماده 312 قانون تجارت، نقل و انتقال چکها در وجه شخص معین به چه نحوی خواهد بود؟ آیا قابل نقل و انتقال است یا غیرقابل نقل و انتقال؟ آیا شخص منتقلٌالیه تنها قادر به دریافت وجه چک میباشد؟
در ماده 312 قانون تجارت چگونگی صدور چک بیان شده است. با این توضیح که چک ممکن است در وجه حامل یا شخص معین یا به حواله¬کرد باشد، در این صورت دارنده چک می¬تواند آن¬را به دیگری واگذار کند و این واگذاری دلالت بر تعلق چک به دارنده آن دارد و می¬تواند وجه چک را مطالبه و وصول کند. صادرکننده چک در قبال انتقالگیرنده مسئولیت دارد؛ در صورت عدم تأدیه می¬تواند وجه چک را از صادرکننده چک مطالبه نماید. اگر چک با ظهرنویسی به افراد متعددی انتقال داده شود آخرین دارنده چک، در صورتیکه وجه چک پرداخت نشود می¬تواند به ایادی ماقبل مراجعه کند و صادرکننده چک و انتقالدهنده در قبال دارنده چک، مسئولیت تضامنی دارند. اگر چک در وجه شخص معین هم صادر شده باشد، منع قانونی برای واگذاری آن از طرف دارنده چک به دیگری وجود ندارد.
به موجب قانون تجارت، چک به وسیله ظهرنویسی قابل نقل و انتقال میباشد ولکن در خصوص چکهای حامل با قبض و اقباض، انتقال انجام می¬شود و نیاز به پشتنویسی ندارد. دارنده چنین چکهایی از کلیه امتیازات مقرر در قانون برخوردار میباشد و می¬تواند اقدام به اقامه دعوا کند.
صادرکننده چکها در وجه شخص معین عقیده به برداشت وجه کارسازی شده توسط همان شخص داشته است و اگر دارنده چک به انتقال چک اقدام کند خلاف این عمل نموده است. اگر پذیرفته شود دارنده چنین چکی که از شخص معین چک را گرفته است از همکاران حقوقی برخوردار میباشد که دارنده چک در وجه حامل دارا است دیگر چه تفاوتی بین این دو چک (در وجه حامل و در وجه شخص معین) میباشد و چه نیازی بوده است که مقنن در ماده 312 قانون تجارت به بیان انواع این چکها بپردازد.
نظر شما